Magda Grzebyk, autorka bloga Krytyka Kulinarna przypomniała swój ulubiony przepis na sałatkę jarzynową. Spytała swoich odbiorców, czy robią ją z jabłkiem, czy bez. Pod wpisem zawrzało.
Sałatka według przepisu Krytyki Kulinarnej - ''Jej Wysokość Sałatka Jarzynowa'' - zawiera ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler, jaja, ogórki kiszone, jabłka i groszek zielony. Według blogerki: w jednym garnku gotujemy jajka na twardo, w drugim ziemniaki, a w trzecim najlepiej rosół.
Czytaj: Autorka Krytyki Kulinarnej wydaje kolejną książkę
Autorka przepisu podkreśla, że nie dodaje do sałatki jarzynowej cebuli ani pora, a majonez ''odchudza'' jogurtem. Dodaje za to 8 średnich ogórków kiszonych, bo ''ich smak dodaje sałatce charakteru''.
O to, czy robią sałatkę jarzynową z jabłkiem, czy bez spytała swoich obserwatorów. Odpowiedziało prawie tysiąc czytelników KK. Znakomita większość dodaje jabłko - bo ''jabłko chrupie'' i ''bez jabłka się nie liczy''.
Z licznych wypowiedzi wynika również, że innymi kontrowersyjnymi składnikami sałatki jarzynowej są cebula i groszek zielony konserwowy.
Gorącym tematem jest też wybór majonezu do sałatki jarzynowej. W tym temacie ścierali się zwolennicy majonezów Kieleckiego, Winiary, Kętrzyńskiego, Napoleońskiego, wegańskiego Delevey oraz majonezów własnej roboty.
Każdy Polak ma dziś swoją ulubioną markę majonezu, której gotów jest bronić z uporem godnym lepszej sprawy. Portalspozywczy.pl zapytał ekspertów i producentów o ten fenomen.
Czytaj też: Kielecki vs Winiary, czyli dlaczego majonez tak dzieli Polaków?
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.