Kwiecień to w tym roku miesiąc, na który przypada święto Wielkanocy (21/22.04), więc producenci garmażerki i cukiernie zacierają ręce licząc na gwałtowny wzrost zamówień. Coraz powszechniejsze staje się także spożywanie świątecznych posiłków w lokalach gastronomicznych. Oprócz żurków, potraw jajecznych czy pasztetów, warto zadbać także o menu dla wegetarian i wegan, którzy stanowią coraz szerszą grupę bywalców restauracji. Na stole powinny zatem znaleźć się np. majonez z aquafaby, pieczenie z warzyw i soczewicy czy serniki z nerkowców.
Wegańscy (i nie tylko!) influencerzy już szykują moc przepisów na tę okazję. W ubiegłym roku Instagram pękał w szwach od inspiracji:
{instagram;https://www.instagram.com/p/Bg1dOF5AnP9/}
{instagram;https://www.instagram.com/p/Bg0Mqk1jMZx/}
Zaraz po świętach czeka nas majówka, czyli czas wycieczek, pieszych wędrówek i działkingu. To też czas, kiedy odpalimy pierwsze w sezonie grille. Co znajdzie się w tym roku na ruszcie? Na pewno w trendach będą dania fit i wegańskie i na pewno na patyku. "Food on sticks" robi prawdziwą furorę na Instagramie!
{instagram;https://www.instagram.com/p/Bop5sGtnOlF/}
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvW7knUgPsZ/}Gdyby jeszcze brakowało Wam okazji, żeby pysznie zjeść w kwietniu i podczas majówki, to podajemy terminy food'owych świąt, które warto zapamiętać:
4 kwietnia - Dzień Marchewki
12 kwietnia - Dzień Czekolady
19 kwietnia - Dzień Czosnku
22 kwietnia - Dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean
24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania
28 kwietnia - Dzień Sera Camembert
1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki
2 maja - Dzień Grilla
Pierwsze słoneczne weekendy to czas, kiedy ruszają zloty foodtrucków. W miniony weekend otwarto sezon m.in. w stolicy.
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvojfuFFOpu/}
Po pierwszych propozycjach food trucków - nie tylko na warszawskim zlocie - już można powoli zaobserwować co w tym roku będzie w trendach jeśli chodzi o uliczne jedzenie. Widać rosnący potencjał kuchni meksykańskiej, bułeczek bao czy hot dogów, kanapek z pastrami, ale także totalnych wariacji na temat trendów:
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvWpj6MjSBx/}
To hasło, które przyświeca wiosennej edycji Restaurant Week Polska. Wydarzenie rusza już 3 kwietnia i potrwa 2 tygodnie. W festiwalu weźmie udział 400 restauracji z 35 miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności. Akcję promocyjną już rozpoczęto - podczas festiwalu Żarcie na Kołkach na PGE Narodowy rozdawano opakowania do resztek jedzenie i zachęcano do zabieranie ich ze sobą do domu. Podobne opakowania będą promowane wśród osób, które wybiorą się na festiwalową kolację.
Trend #zerowaste czy #respectfood jest właśnie w szczycie swojej popularności! Szlachetne zasady promowane są przez wiele osobistości kulinarnych:
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvjEBGaAlqm/}
A www.horecatrends.pl wkrótce zamieści także ciekawy wideo-wywiad z propagatorką nurtu #zerowaste i autorką książki "Bez Resztek" - Jagną Niedzielską:
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvkKcdRgEB4/}
Wiosna to oprócz grillowania i foodtruckowania, czas na otwarcia restauracyjnych ogródków, gdzie. Na razie pewnie jeszcze z parasolami grzewczymi i kocami do dyspozycji gości, ale zawsze na świeżym powietrzu.
Dla chcących wygodnie rozsiąść się na leżakach nad Wisłą mamy radę o odrobinę cierpliwości. Jak już informowaliśmy, to ze względu na konflikt między nadwiślańskimi klubami a stołecznym ratuszem. Potrzebne było wypracowanie warunków, które zadowolą miasto, mieszkańców i właścicieli nadwiślańskich klubokawiarni. Wygląda na to, że ten spór został zażegnany. Tak wynika z facebook'owego komunikatu "Cudu nad Wisłą":
{fb;https://www.facebook.com/CudownieNadWisla/photos/a.163879853667711/2086437261411951/?type=3&theater}
A jak już leżakach i opalaniu mowa, to nie może zabraknąć letnich drinków. Co w te wakacje będziemy pić? Bezsprzecznie wszystko albo #bezsłomki, albo przez te ekologiczne - plastikowe są już wyjątkowo passé i szkodzą naszej planecie. W ubiegłym roku ruszyła akcja Noizz.pl, Arety Szpury oraz fundacji Lonely Whale (inicjator ruchu "For A Strawless Ocean") pod tytułem "Tu pijesz bez słomki":
{instagram;https://www.instagram.com/p/Bm-g8NNn-ev/}
Tak tak - rusza sezon na lody. Zarówno producenci lodów impulsowych dostępnych w sklepach, jak i lodziarze prześcigają się w zaskakiwaniu lodożerców!
To będzie kolejny sezon, kiedy będziemy dowolnie wybierać smaki lodów, które na naszych oczach przygotują dla nas pracownicy punktów z lodami tajskimi.
{instagram;https://www.instagram.com/p/BlfRLV5n1Yy/}
Także lody rzemieślnicze będą w tym sezonie święcić triumfy. Ich wytwórcy lubią nas zaskakiwać ciekawymi smakami. W ubiegłym roku hitem był słony karmel, a jakie nowości czekają nas w sezonie 2019? Co mówi Instagram?
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvYmXv5jdUy/}
{instagram;https://www.instagram.com/p/Bu-vBIqgz3M/}
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvhNf7MAwl5/}
A może czarne lody, naturalnie zabarwione węglem kokosowym o smaku nutelli lub błękitne - naturalnie zabarwione niebieską matchą o smaku tortu? Takie rzeczy serwowała w Warszawie w ubiegłym sezonie marka Sweet Corner, która zapowiedziała huczny powrót wiosną 2019!
{instagram;https://www.instagram.com/p/BnLmzfUA5X-/}
Po obejrzeniu tych wszystkich zdjęć jedzenia można poczuć się lekko głodnym, a tu za chwilę wakacje i czas na odsłonięcie nieco więcej ciała. Sezon bikini to wielki postrach, który po raz pierwszy jest wspominany podczas postanowień noworocznych, a następnie - właśnie wraz z rozpoczęciem sezonu wiosennego. Wtedy także obserwujemy dwa piki zamówień diet pudełkowych. A ich dostawy gwarantują swoim klientom nie tylko odliczona ilość kalorii dziennie, ale także ciekawe smaki dań:
{instagram;https://www.instagram.com/p/BvCX7MBggVo/}