Partnerzy portalu
Kwiecień-plecień, czyli 6 inspiracji na start wiosenno-letniego sezonu fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Kwiecień-plecień, czyli 6 inspiracji na start wiosenno-letniego sezonu

Wiosna to szczególny czas dla wszystkich miłośników jedzenia - wraz z większą ilością słońca wzmaga się apetyt. W tym roku dania z grilla, street food'owe przysmaki czy lody będziemy konsumować na pewno bardziej odpowiedzialnie - dbając o ekologię oraz o niezmarnowanie ani jednego kęsa. Zobacz nasze kwietniowe inspiracje - i ... smacznego!

Autor: Paulina Mroziak, www.horecatrends.pl Data: 01 kwietnia 2019 08:35

1. Każda okazja jest dobra

Kwiecień to w tym roku miesiąc, na który przypada święto Wielkanocy (21/22.04), więc producenci garmażerki i cukiernie zacierają ręce licząc na gwałtowny wzrost zamówień. Coraz powszechniejsze staje się także spożywanie świątecznych posiłków w lokalach gastronomicznych. Oprócz żurków, potraw jajecznych czy pasztetów, warto zadbać także o menu dla wegetarian i wegan, którzy stanowią coraz szerszą grupę bywalców restauracji. Na stole powinny zatem znaleźć się np. majonez z aquafaby, pieczenie z warzyw i soczewicy czy serniki z nerkowców.   

Wegańscy (i nie tylko!) influencerzy już szykują moc przepisów na tę okazję. W ubiegłym roku Instagram pękał w szwach od inspiracji:

Zaraz po świętach czeka nas majówka, czyli czas wycieczek, pieszych wędrówek i działkingu. To też czas, kiedy odpalimy pierwsze w sezonie grille. Co znajdzie się w tym roku na ruszcie? Na pewno w trendach będą dania fit i wegańskie i na pewno na patyku. "Food on sticks" robi prawdziwą furorę na Instagramie! 

Gdyby jeszcze brakowało Wam okazji, żeby pysznie zjeść w kwietniu i podczas majówki, to podajemy terminy food'owych świąt, które warto zapamiętać:

4 kwietnia - Dzień Marchewki

12 kwietnia - Dzień Czekolady

19 kwietnia - Dzień Czosnku

22 kwietnia - Dzień „Fasolkowych” Cukierków Jelly Bean

24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania

28 kwietnia - Dzień Sera Camembert

1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki

2 maja - Dzień Grilla

2. Sezon uliczny

Pierwsze słoneczne weekendy to czas, kiedy ruszają zloty foodtrucków. W miniony weekend otwarto sezon m.in. w stolicy. 

Po pierwszych propozycjach food trucków - nie tylko na warszawskim zlocie - już można powoli zaobserwować co w tym roku będzie w trendach jeśli chodzi o uliczne jedzenie. Widać rosnący potencjał kuchni meksykańskiej, bułeczek bao czy hot dogów, kanapek z pastrami, ale także totalnych wariacji na temat trendów:

3. #Szanujedzenie

To hasło, które przyświeca wiosennej edycji Restaurant Week Polska. Wydarzenie rusza już 3 kwietnia i potrwa 2 tygodnie. W festiwalu weźmie udział 400 restauracji z 35 miast. Organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Ideą przewodnią festiwalu będzie walka z marnowaniem żywności. Akcję promocyjną już rozpoczęto - podczas festiwalu Żarcie na Kołkach na PGE Narodowy rozdawano opakowania do resztek jedzenie i zachęcano do zabieranie ich ze sobą do domu. Podobne opakowania będą promowane wśród osób, które wybiorą się na festiwalową kolację. 

Trend #zerowaste czy #respectfood jest właśnie w szczycie swojej popularności! Szlachetne zasady promowane są przez wiele osobistości kulinarnych:

A www.horecatrends.pl wkrótce zamieści także ciekawy wideo-wywiad z propagatorką nurtu #zerowaste i autorką książki "Bez Resztek" - Jagną Niedzielską:

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.