Partnerzy portalu
Lagun zadebiutował rok temu. Jak serwować go na śniadanie, na wytrawnie? Lagun na śniadanie, czyli maślany croissant z ekologicznym jajkiem, chrupiącym boczkiem, pomidorkami koktajlowymi, roszponką i szczypiorkiem. Fot. Mono/Fb

Lagun zadebiutował rok temu. Jak serwować go na śniadanie, na wytrawnie?

W połowie kwietnia ubiegłego roku lagun podbił internet. Niebezpieczne zwierzę, które okazało się być croissantem stało się inspiracją do memów, ale i dla gastronomii. Bielska cukiernia i bistro Mono serwuje go jako wytrawne śniadanie, na trzy sposoby.

Autor: KG/horecatrends Data: 24 kwietnia 2022 16:16

Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami rok temu podzieliło się historią o zgłoszeniu, jakie otrzymało. Zaniepokojona kobieta zgłosiła, że na drzewie naprzeciw bloku zauważono groźne stworzenie. 

''- Jest brązowe, siedzi na drzewie i to jest ten… noooo, ten.. lagun! - pani wykrzykuje zadowolona, że nareszcie przypomniała sobie właściwe słowo'' - relacjonował KTOZ.

Tajemniczym lagunem-legwanem okazał się croissant, który utknął między gałęziami drzewa. Internet i social media podchwyciły wątek laguna. Wykorzystała go również gastronomia.

Czytaj też: Laguny podbijają Social Media kawiarni, stacji paliw, targów

Rok po debiucie laguna, na śniadanie z nim w roli głównej zaprasza bielska cukiernia i bistro Mono. Podaje go w trzech kompozycjach smakowych:

- croissant /ekologiczne jajko sadzone /boczek /roszponka /pomidory/szczypiorek;

- croissant /awokado /łosoś wędzony na zimno /czerwona cebula /sałata;

- croissant /camembert /konfitury francuskie /winogrona.

''Laguny'' kosztują od 23 do 27 zł.

Dodatkowo co weekend bielskie Mono podaje ''laguny'' na słodko - za każdym razem jest to inna kompozycja smakowa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz