Partnerzy portalu
Łapanowski: gotowanie to miłe zakończenie. Przed tym jest jeszcze rolnictwo i ogrodnictwo! fot. materiały prasowe

Łapanowski: gotowanie to miłe zakończenie. Przed tym jest jeszcze rolnictwo i ogrodnictwo!

- Jeśli chcemy jeść sporo warzyw i owoców – tyle ile rekomenduje dieta planetarna, eksperci od zdrowia i środowiska. Jeśli marzy nam się, żeby wszyscy jedli więcej pożywienia pochodzenia roślinnego, dobrej jakości, świeżego i zdrowego, najlepiej gotowanego w domu to my się tego wszystkiego musimy nauczyć - alarmuje na swoim profilu na Facebooku Grzegorz Łapanowski, kucharz, aktywista, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji „Szkoła na widelcu”, właściciel studia kulinarnego Food Lab Studio.

Autor: www.horecatrends.pl/Facebook Data: 06 września 2019 16:21

- Ludzie nie jedzą tabelek, wykresów, piramid i innych infografik. Ludzie jedzą marchewkę, pomidory i paprykę, soczewicę i groch – ugotowane w punkt, doprawione i podane – ciepłe, lub zimne, czyste i piękne. Najlepiej jeśli będą się tego uczyli w domu i w szkole od najmłodszych lat. Uczyli poprzez obcowanie zarówno na stołówce, jak i na zajęciach praktycznych, bo dzięki temu poznają zaplecze. Będą wiedzieli ile to zachodu, ile wysiłku i pracy, a zatem jaką realną wartość ma prawdziwe jedzenie. Tym sposobem unikniemy konfundujących pytań pt. a dlaczego to takie drogie? Ano dlatego, że uprawa, pielenie, pielęgnacja, zbiór, transport, przechowywanie, przygotowanie, mycie, cięcie i gotowanie, samo się nie robi. Robią to Ludzie, którym się za to płaci uczciwe pieniądze, żeby mieli za  co żyć i za co swoje dzieci posłać do szkoły, np. gastronomicznej. W takiej szkole można by się nauczyć nie tylko gotowania, ale i tego skąd tak naprawę powinno pochodzić prawdziwe, dobre dla nas jedzenie - czytamy na profilu kucharza.

- Samo gotowanie to właściwie miłe zakończenie. Bo przed tym wszystkim jest jeszcze rolnictwo i ogrodnictwo. To moim zdaniem zyska zupełnie nowe oblicze. Znaczenie w XXI wieku. W czasach zmiany klimatycznej i naruszonego bezpieczeństwa żywnościowego – wiedza o tym jak uprawiać może zyskać zupełnie nowy sens. W miastach i miasteczkach, na skwerach, w parkach, na dachach i balkonach. Zarówno jako zabawa, forma sąsiedzkiej rozrywki, ale i jako realne uzupełnienie tego co kupujemy w sklepie. Tym bardziej jeśli ceny mają rosnąć tak jak rosną, a wszystko na to wskazuje. Konkludując – powszechna edukacja kulinarna – czyli nauka zdrowego gotowania w domach i szkołach, ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. To powinien być przedmiot w ramach którego dzieci i młodzież zdobywałaby tę podstawową życiową umiejętność. Dzięki temu częściej można by jeść w domu, budować wspólnotę stołu i wybierać to co świeżo przygotowane, prawdziwe i domowe. Wyzwaniem jest jednak to że często patrzymy na kuchnię przez pryzmat smaku – tylko i włącznie – boczek, krewetki i masło – trochę śmietany i zapiekane pod serem. Tymczasem współcześnie potrzeba nam spojrzenia na kuchnię przez pryzmat współczesności, naszego dzisiejszego bardziej statycznego stylu życia, a także wiedzy o tym jakie koszty środowiskowe ma produkcja zwierzęca - dodaje Łapanowski.

- Co więcej, żeby taka edukacja miała sens i realny zasięg szkolić powinniśmy nie tylko dzieci w szkołach, ale i wszelkie kadry – takie jak dietetycy, lekarze, kucharze i urzędnicy – tak żeby osiągać efekt synergii. Edukacją mogłoby być nie tylko to co jest na zajęciach, ale i to co jest na stołówce, w sklepikach i w kuchniach tak by zachować spójność między tym o czym mówią dietetycy, a tym co realnie ląduje na talerzach. O sensowności i nowym spojrzeniu na zamówienia publiczne, catering i ajencje napiszę innym razem. Dziś jeszcze chciałbym, żeby wybrzmiało, że samo gotowanie to tylko część układanki. Ogrodnictwo, rolnictwo i znajomość technik uprawy może dać nam i naszym dzieciom zarówno umiejętność produkowania żywności jak i wspaniały sposób na budowanie wspólnoty i argument do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Tak sobie marzę. Pomarzmy razem. A jak już pomarzymy to wystarczy zakasać rękawy i zacząć to robić – wprowadzać edukację kulinarną razem ze Szkoła na widelcu i Dobrze Jemy i edukację ogrodniczą – jeszcze nie wiem z kim i jak, ale wymyślę. Może z Tobą? Najlepiej w całej Polsce. Najlepiej w każdej szkole, na każdym dachu i skwerze - apeluje kucharz. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.