Partner portalu
Lara Gessler: Orzechy i pestki były mi bliskie od zawsze (wideo) Lara Gessler: Orzechy i pestki były mi bliskie od zawsze (wideo), fot. PTWP

Lara Gessler: Orzechy i pestki były mi bliskie od zawsze (wideo)

Lara Gessler wydała książkę pt. „Orzechy i pestki”, która miała premierę w miniony piątek, 25 września, w Pracowni Lary. Byliśmy tam z naszą kamerą i zapytaliśmy restauratorkę, jak wyglądała jej praca nad książką.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 29 września 2020 07:54

Horecatrends.pl: „Orzechy i pestki” to tytuł Twojej najnowszej książki. Skąd pomysł na taką tematykę?

Lara Gessler: Orzechy i pestki były mi bliskie od zawsze. Chleb, makarony, słodycze nigdy nie były moją słabością, a orzechy tak. W dobie zdrowego żywienia doceniamy orzechy i wydawało mi się zupełnym przeoczeniem, że do tej pory jeszcze nikt o nich nie napisał, więc nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego. A staram dzielić się z ludźmi tym, co mnie fascynuje, a ten temat do tego należy.

Jak wyglądały prace nad książką?

Bardzo dużo podróżowania. Jeszcze więcej czytania. I jeszcze więcej gotowania, czyli tak jak trzeba (śmiech). Bardzo to lubię, daje mi to namiastkę mojej pracy naukowej. Bardzo lubiłam pracę jako socjolog, odnajdywałam się w tym na studiach, a pisanie książek jest przedłużeniem pracy naukowej, której już nie uprawiam. Jest to pretekst do tego, żeby czytać, pisać i gotować.

Wkrótce zostaniesz mamą. Z drugiej strony masz takie projekty jak „Pracowania Lary” i Twoja restauracja. Jak zamierzasz łączyć pracę zawodową z wychowywaniem dziecka?

Całe szczęście żyję i pracuję tak jak lubię, i w ogóle nie oddzielam pracy od życia prywatnego. Myślę, że z posiadaniem dziecka będzie podobnie i po prostu mała będzie z nami przy okazji robienia czegokolwiek. Mam ten komfort, że mogę ją zabierać wszędzie. Na razie jestem mistrzem teorii, bo jej jeszcze nie ma, ale nie zamierzam na pewno tego jakoś rozgraniczać mechanicznie.

Dziękujemy za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Sylwia

    Te przepisy są świetne. Na pewno któryś pojawi się na moim wigilijnym stole w tym roku
  • miranda

    Jestem w pozytywnym szoku. Pani Lara chyba dodała do tej książki miłości tak jak robi to podczas gotowania ^^
  • Renata

    Książka z pewnością bardzo udana :) Mam zupełnie nowe spojrzenie na orzechy!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.