Partnerzy portalu
Lato 2020. Wakacyjne inspiracje horecatrends Lato 2020. Wakacyjne inspiracje horecatrends

Lato 2020. Wakacyjne inspiracje horecatrends

Mamy to! Zaczęły się wakacje! W tym roku będą one wyglądać inaczej niż w ubiegłych latach. Wykorzystajcie ten czas dobrze i bezpiecznie. Przed nami widmo jesieni.

Autor: horecatrends.pl Data: 29 czerwca 2020 08:06

Wakacje w Polsce

Jak podaje CBOS, w tym roku czterech na pięciu Polaków planuje wakacje wyłącznie w Polsce. To świetna okazja na lepsze poznanie naszego kraju, a także regionalnych smaków.

 

Wiejska sielanka

Już teraz wiadomo, że dużą popularnością cieszyć się będzie agroturystyka. Wakacje na wsi mają szansę przyciągnąć nowe osoby.

Agroturystyka: Ok. 60 proc. rezerwacji na wakacje już zajętych

View this post on Instagram

W Polsce, ze względu na klimat, większość łąk, to tak zwane łąki dwukośne, czyli koszone dwa razy w roku. Pierwsze koszenie odbywa się w czerwcu, w okresie kwitnienia traw. Drugie w lipcu lub sierpniu, gdy trawa już sięga „po pas”. Wbrew temu, co myśli wiele osób, koszenie jest potrzebne, żeby łąka mogła się zagęścić i rozrosnąć. W ramach akcji #łąkipodochronąalmette pomogłem przy pierwszym wiosennym koszeniu metodą tradycyjną czyli kosą ręczną. Dzięki Maćkowi z @fundacjalaka poznałem tak pradawne zajęcie, które teraz wraca do łask. Łatwo nie było, ale zdałem egzamin - koszenie w ciszy i bez spalin to fantastyczna sprawa! Pewnie zauważyliście, że w miastach od kilku lat pojawią się łąki kwietne. Znajdują się przy głównych ulicach miast, przy torach tramwajowych, w parkach i skwerach. Nie tylko pomagają oczyszczać powietrze, ale wzbogacają ubogi ekosystem miejski, są wyjątkowo wytrzymałe i odporne na suszę oraz działają kojąco na ludzi. Nie wiem jak Wy, ale ja najlepiej wypoczywam w otoczeniu natury. W tym roku postanowiłem, że mój balkon i ogród będzie przyjazny owadom i będzie "łąką kwietną" w mieście. Każdy z nas może to zrobić i cieszyć się widokiem na piękne kwiaty, wystarczy kawałek ogródka, balkonu czy parapetu. Dajcie znać, jak Wy pomagacie przyrodzie? _______ #davidgaboriaud #almettepolska #pomysłnażycienaturalnie #łąkipodochroną #mazury #zwierzetaeulalii #mazurycudnatury #polska #polskajestpiekna #natura #łąka #łąkakwietna #nature #naturelovers #meadow #grassland #poland #masuria #flowers #naturephotography #frenchchef #ecolifestyle #ecofriendly #natureisbeautiful

A post shared by David Gaboriaud (@davidgaboriaud) on

Miejski street food

Co jednak z tymi, którzy zostaną w mieście? Na szczęście, mimo pandemii, udało się ruszyć miejskim imprezom streetfoodowym. Z opóźnieniem, ale wystartował Nocny Market w Warszawie czy Gastro Fajer w Katowicach. Trzymamy kciuki za te imprezy, bo nie wyobrażamy sobie bez nich ciepłych letnich wieczorów.

Lody

To temat na osobne inspiracje horecatrends.pl. W tym wpisie, w skrócie, możemy zaznaczyć, że co roku lody zaskakują nas nie tylko oryginalnymi, nowymi smakami, ale też formą.

Gofry na słodko i wytrawnie

Są jednym z symboli wakacji... zwłaszcza te z bitą śmietaną. Na letnie, wakacyjne posiłki sprawdzą się także gofry wytrawne. 

Orzeźwiające lemoniady

Lemoniady to idealny napój na lato - i w domu, i na zewnątrz. Szybko można wyczarować je z kilku prostych składników.

Czas na chłodniki

Wakacje to ponadto czas chłodników. Pomysłów na zupę na zimno jest na Instagramie naprawdę sporo. Warto się zainspirować.

View this post on Instagram

Piątkowe dzień doberek ❤️. Dziś ‼️PRZEPIS‼️ na boski chłodnik. Wczoraj była kiszona botwinka, która baaaardzo Wam przypadła do gustu😍, więc teraz musi być i przepis na chłodnik na bazie tej botwinki. . . Powiem Wam, że smakuje wybornie 😋😋. Ma nieco ostrzejszy smak niż, ten klasyczny. . . ⏩Składniki🔸botwinka kiszona w maślance 🔸400 ml gęstego jogurtu naturalnego 🔸1 zielony długi ogórek 🔸2-3 jajka na twardo🔸 kilka rzodkiewek 🔸opcjonalnie sok z cytryny 🔸1/2 pęczka koperku 🔸sól 🔸szczypta cukru . . ⏩Wykonanie: botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy w kostkę, a koperek siekamy. Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i cukrem. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Jest ona dosyć kwaśna, więc jej ilość zależy od Waszych upodobań. Chłodnik dobrze schładzamy w lodówce, podajemy z jajkiem, posypany koperkiem. . . Dobrego dzionka Kochani 😘😘 --------------------------------------- @retrodusza #piatekfleksi #kulinarneprzygodygatity #foodblogger #food #jedzenie #blogkulinarny #gotujemy #domowejedzonko #zdrowojem #wiemcojem #warsawfoodie #warsawfood #pysznejedzenie #kochamjesc #kochamgotowac #zdroweprzepisy #zdrowienatalerzu #czystamicha #zdrowoismacznie #zdrowyobiad #warzywa #wegetarianskie #obiadek #zupa #fotografiakulinarna #chłodnik #kiszonki #fitprzepis #fitjedzenie #pysznieizdrowo

A post shared by Agata - przepisy i restauracje (@kulinarne_przygody_gatity) on

View this post on Instagram

Dzisiejszy chłodnik ❄️

A post shared by Rozmaryn (@bar_restauracyjny_rozmaryn) on

Redakcja horecatends.pl życzy udanych i bezpiecznych wakacji!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.