Gotowanie ze smakiem przy jednoczesnym mądrym wykorzystywaniu zasobów – to motto Manifestu „Great Taste Zero Waste” dla branży HoReCa.
W czwartek 20 kwietnia 2023 r o godzinie 13:00 odbędzie się oficjalna premiera „Great taste Zero Waste Manifesto” współtworzonego przez międzynarodowe grono ekspertów zero-waste, w dialogu z szefami kuchni i przedstawicielami branży, czerpiąc z ich praktycznego doświadczenia. Projekt jest wspólną inicjatywą EIT Food i Danish Cultural Institute, ze wsparciem Nordic Council of Ministers.
Wydarzenie będzie transmitowane online z Rygi na Łotwie, a wezmą w nim udział eksperci i praktycy z regionu Morza Bałtyckiego działający w obszarze gastronomii, branży spożywczej i obszarze ograniczania marnotrawienia żywności.
Dbanie o redukcję marnotrawienia żywności przestaje być kojarzone jako ekstrawagancja i dodatkowe obciążenie w codziennym funkcjonowaniu restauracji. Wręcz przeciwnie, od inteligentnego projektowania menu, po odpowiedzialne zaopatrzenie i skuteczną komunikację, każdy aspekt kuchni gra rolę w tworzeniu niezapomnianego doświadczenia dla gości i kształtowaniu odpowiedzialnego biznesu.
Wskazówki zawarte w "Great Taste Zero Waste Manifesto” są dopasowane do różnych typów działalności gospodarczej. Pomogą zoptymalizować pracę w szeroko pojętej gastronomii – od cateringów i restauracje aż po hotele. Przewodnik wskazuje również na znaczenie efektywnej komunikacji z zespołem i klientami, aby podkreślić wartość dbania o zasoby i redukcję marnotractwa żywności. Dzięki tym praktycznym wytycznym, restauracje, cateringi czy hotele mogą wprowadzić korzystne zmiany, odkryć nowe oszczędności i tworzyć bardziej zrównoważone i zyskowne biznesy w sektorze HoReCa.
Great Taste – Zero Waste to projekt realizowany dzięki wsparciu EIT Food.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.