Partnerzy portalu
Linie Emirates chcą trafić do smakoszy fot. materiały prasowe

Linie Emirates chcą trafić do smakoszy

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy linie Emirates wprowadzą na wybranych trasach zestaw potraw sezonowych. W ofercie znajdą się smaki lata – od truskawek ze śmietaną w deserze Eton Mess na trasach do Wielkiej Brytanii po mango odmiany alphonso w puddingu kheer i przekładańcach na pokładzie samolotów lecących do Indii.

Autor: horecatrends.pl Data: 25 czerwca 2019 14:58

W lipcu pasażerowie klasy pierwszej i biznes podróżujący do Wielkiej Brytanii i Irlandii będą mogli spróbować deserów z truskawkami, m.in. tradycyjnie podawanego latem brytyjskiego deseru Eton Mess. Oprócz tego serwowane będą także truskawkowe eklerki, deser z truskawkami i śmietaną oraz zdekonstruowane ciasto millefeuillez truskawkami z wody, kremem z białej czekolady, chipsami z ciasta i płatkiem bazyliowym. Do przygotowania deserów Emirates na trasach w Wielkiej Brytanii i Irlandii w samym tylko lipcu zostanie zużytych ponad 200 kg świeżych truskawek.

Na pasażerów lecących w lipcu do Indii czekają sezonowe smaki w postaci mango alphonso, z którego linie uczyniły podstawę swoich deserów we wszystkich klasach. Podróżujący klasą pierwszą i biznes spróbują przekładańca z mango, a klasą ekonomiczną – puddingu ryżowego kheer z mango i sago. Na potrzeby specjalnego menu, które będzie dostępne na pokładzie przez miesiąc, przewoźnik pozyska z Indii prawie 6 ton mango alphonso i przecieru z mango.

Pasażerowie klasy pierwszej i biznes Emirates podróżujący w sierpniu do Włoch mogą liczyć na przystawkę w postaci sezonowych pomidorów malinowych  z burratą, czyli włoskim serem przyrządzanym z mozzarelli i śmietany. Ser burrata, czyli po włosku „maślany”, składa się z twardszej zewnętrznej warstwy z mozzarelli, z której formowany jest woreczek wypełniany następnie miękkim, ciągnącym się twarogiem i świeżą śmietaną. Świeży ser podawany na pokładzie przyrządzany jest codziennie na miejscu we Włoszech i Zjednoczonych Emiratach Arabskich przez mistrzów serowarstwa stosujących tradycyjne metody. Burrata doskonale uzupełnia słodko-kwaskowaty smak pomidorów malinowych dojrzewających w letnim słońcu.

W ciągu roku linie Emirates raczą swoich pasażerów okolicznościowymi potrawami m.in. z okazji Chińskiego Nowego Roku, Ramadanu czy Wielkanocy z uwzględnieniem dostępności składników w danym sezonie. W zeszłym miesiącu przewoźnik wprowadził także dania na bazie białych szparagów na trasach do Niemiec, Amsterdamu i Francji, zgodnie z przypadającym wówczas w Europie okresem zbiorów. Nawiązując do japońskiej tradycji hanami, linie wprowadziły stosowne menu na trasach do Japonii w kwietniu, czyli w okresie kwitnienia wiśni.

Przewoźnik może pochwalić się wieloletnią współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami świeżej żywności na całym świecie. Pracująca przez całą dobę kuchnia przewoźnika dostarcza posiłki na 520 lotów dziennie, serwując 209 posiłków na minutę – tego wyczynu dokonuje zastęp 1 800 kucharzy Emirates, który ma do dyspozycji arsenał 12 450 przepisów.

Smakosze mogą poznać proces tworzenia pokładowych menu Emirates „od kuchni” i dowiedzieć się więcej na temat współpracy linii z partnerami na całym świecie na kanale Emirates Food Channel dostępnym w nagradzanym systemie rozrywki pokładowej ice.

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.