Od inauguracji w 2014 roku w Wielkiej Brytanii, koncept "Veganuary”, czyli trwająca przez cały styczeń inicjatywa promująca dietę wegańską, nadal cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Między 2021 a 2022 rokiem linie lotnicze Emirates odnotowały 154-procentowy wzrost serwowanych na pokładzie wegańskich posiłków. W ubiegłym roku skonsumowano ich łącznie ponad 280 tys.
Linie Emirates, które serwują wegańskie dania od 1990 roku, obecnie mają w swoim menu ponad 180 propozycji dań – zarówno dla pasażerów na diecie wegańskiej, jak i tych którzy po prostu szukają zdrowego posiłku. Początkowo dania wegańskie były serwowane wyłącznie na wybranych trasach takich jak do Addis Abeby, gdzie tego typu dieta jest wymagana w określonych porach roku przez ortodoksyjnych, etiopskich wyznawców wiary; czy na kontynencie subindyjskim, gdzie również poszczególne religie zachęcają do diety roślinnej. W ostatnim dziesięcioleciu dania wegańskie stały się również popularne na trasach: amerykańskich, australijskich, niektórych europejskich i brytyjskich. Kuchnia wegańska cieszy się także rosnącym zainteresowaniem wśród pasażerów lecących do Bejrutu, Kairu czy Tajwanu.
Wśród dań wegańskich w klasie ekonomicznej znajdują się: kremowy mus ze szpinaku i awokado z marynowanym tofu, blanszowanym groszkiem, rzodkiewką, szparagami, nasionami granatu, cukinią i olejem sriracha; wielobarwna komosa ryżowa z soczystą karmelizowaną gruszką, purée z selera, pieczony kalafior, glazurowana marchewka oraz duszony jarmuż i pesto z lubczyku; jęczmienne risotto z grzybami, suszonymi pomidorami i kasztanami w maśle, a także blanszowane brokuły z prażonymi pestkami dyni.
W 2022 r. do klas pierwszej i biznesowej wprowadzono nowe dania od szefa kuchni: pieczone boczniaki królewskie; biryani z owoców chlebowca; plasterki kalarepy z paloną pomarańczą; czekoladowy tort truflowy z orzechami laskowymi, pistacjami i złotymi liśćmi oraz tartę z zielonych winogron z kandyzowanymi płatkami róż, kremem waniliowym i kompotem jagodowym z lśniącymi perłami yuzu.
Warto zauważyć, że w 2022 r. łącznie podano ponad 195 tys. wegańskich deserów, wśród których znalazły się m.in. takie kuszące propozycje jak: ciasto budyniowe z ciemnej czekolady ze świeżymi, soczystymi truskawkami oraz pikantna tarta cytrynowa lekko zaprawiona kremem kokosowym z intensywnie czekoladowym sernikiem z tofu, uzupełniona słodkim kompotem truskawkowym.
Dania kuchni wegańskiej można zamówić w przedsprzedaży na pokładzie samolotu, a także w poczekalniach Emirates. Menu wegańskie jest dostępne dla pasażerów wszystkich klas podróży, we wszystkich możliwych połączeniach – zawsze do 24 godzin przed odlotem. Na trasach o dużym popycie na posiłki wegetariańskie, menu roślinne stanowi również część menu głównego.
Linie lotnicze Emirates postanowiły zainwestować w opracowanie nowego menu dla klas pierwszej i biznes. Prace w Emirates Flight Catering, zatrudniającym 69 szefów kuchni, trwały ponad rok. Wysoko wykwalifikowani oraz doświadczeni szefowie kuchni Emirates Flight Catering ściśle współpracowali z dietetykami, by zidentyfikować składniki z popularnych dań, które można zaadaptować do oferty wegańskiej bez uszczerbku dla smaku. Skupili się na łączeniu smaków i składników z całego świata, które przypadną do gustu wszystkim pasażerom w całej sieci, a nie tylko klientom, preferującym menu wegańskie. Dla uzyskania szerokiej gamy smaków i tekstur, tworzone dania były przedmiotem wielu prezentacji i degustacji, w których brali udział specjaliści różnych kuchni, m.in. chińskiej, indyjskiej i arabskiej. W panelach degustacyjnych uczestniczyli zarówno wegańscy, jak i niewegańscy szefowie kuchni i członkowie zespołu, aby zapewnić różnorodne podejście do tworzonego menu.
Alternatywne produkty używane na pokładzie Emirates obejmują takie pozycje jak: rzemieślniczy ser wegański, czy mąka z ciecierzycy zamiast białej mąki (ponieważ mąka z ciecierzycy jest bezglutenowa i naturalnie napowietrza potrawy takie jak naleśniki i omlety oraz zapewnia im puszystą teksturę). Zamiast pełnotłustej śmietany mlecznej używa się śmietany kokosowej lub roślinnej, zamiast masła mlecznego – masła kokosowego lub margaryny, a jako zdrowszą alternatywę dla oleju roślinnego stosuje się oleje kokosowy i lniany, których dodatkową zaletą jest nadawanie potrawom wyjątkowego smaku oraz wysokiej temperatury dymienia.
Dania zawierają również szereg superfoods, w tym bogate w przeciwutleniacze czarne i białe nasiona komosy ryżowej, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu i cukru we krwi, obniżając ryzyko cukrzycy i chorób serca. Nowe wegańskie menu w klasach pierwszej i biznes zawiera unikalne kofty, wykonane z produktów roślinnych znanej na całym świecie firmy mięsnej Beyond. Natomiast wegańskie desery zostały stworzone przy użyciu organicznej ciemnej czekolady, wyprodukowanej z 60% z surowych składników kakaowych, pochodzących z Dominikany.
Wegańskie opcje na pokładzie Emirates są bogate w owoce i warzywa, pozyskiwane od kilku dostawców ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, łącznie z dostawą świeżego, lokalnie uprawianego jarmużu i sałaty z Bustanicy. Bustanica to największa na świecie farma hydroponiczna, stanowiąca inwestycję joint venture o wartości 40 mln USD zrealizowaną przez Emirates Flight Catering. Produkty z Bustanicy są uprawiane bez użycia pestycydów, herbicydów i chemikaliów, a pasażerowie klas pierwszej i biznes mogą cieszyć się świeżymi sałatą, rukolą, czy szpinakiem prosto z tej farmy.
Aby uzyskać niezbędny efekt umami, zespół wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni Emirates poprzez przemyślane łączenie warzywnych naparów oraz tekstur maksymalizuje wrażenia smakowe wegańskich potraw. Jackfruit, włóknisty owoc z południowo-zachodnich Indii, jest używany jako główny składnik w niektórych daniach wegańskich, ponieważ gotuje się tworząc mięsistą teksturę. Kalarepa, północnoeuropejska krzyżówka kapusty i rzepy, wchłania inne smaki, z którymi jest marynowana lub gotowana, dzięki czemu stanowi bardzo skuteczny dodatek do wielu potraw.
Wśród innych składników są: tofu, stek z kalafiora oraz różne rodzaje orzechów i roślin strączkowych. Dzięki świeżości, intensywności i pełni smaków, wegańskie dania Emirates prezentują kuszącą propozycję kolorowych i zdrowych posiłków, jak na przykład: tofu z pomidorów koktajlowych z edamame i prażonym sezamem, ragout z grzybów o zapachu tymianku, świeżą sałatkę z awokado i mango lub sałatkę z jarmużu i żurawiny podawaną na grillowanym słodkim ziemniaku. Aby smaczne i zdrowe dania były również atrakcyjne dla oka, wegańskie potrawy są delikatnie udekorowane świeżymi ziołami, jagodami i kolorowym jusem, a kilka nowych wegańskich deserów jest ozdobionych cienkimi płatkami prawdziwego złota.
O Emirates
Linie Emirates rozpoczęły działalność w Polsce w 2013 roku, wypełniając niszę w segmencie lotów długodystansowych. Dzienne połączenia z Warszawy do Dubaju obsługiwane są przez ultranowoczesne Boeingi 777-300ER w dwu- i trzyklasowej konfiguracji, oferując pasażerom nowy wymiar podróżowania.
Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały setki międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera. Flota linii składa się z 265 szerokokadłubowych maszyn, w tym 15 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Linie Emirates obsługują loty w ponad 130 kierunkach w ponad 80 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.