×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Lokalny Rolnik: 7 pomysłów na niezwykłe dania z grilla
Oscypek z grilla można podać z miodem i posiekanymi orzechami. Fot. Shutterstock

Lokalny Rolnik: 7 pomysłów na niezwykłe dania z grilla

Autor: PTWP - horecatrends.pl Data: 09 maja 2023 11:05

Przygotujcie swoje grille i kubki smakowe, bo chcemy was zachęcić do eksperymentowania z niestandardowymi daniami z rusztu - mówi Sylwia Modic z Lokalnego Rolnika.

Grill i majówka to nie tylko sama kiełbasa i karkówka. Sylwia Modic z Lokalnego Rolnika podpowiada, jak urozmaicić menu z daniami z rusztu.

1. Grillowane pierogi: Rozgrzej grill i ułóż pierogi na ruszcie. Grilluj z każdej strony przez około 2-3 minuty, aż będą chrupiące i lekko zrumienione. Podawaj z ulubionym sosem.

2. Karkówka z jabłkami i cynamonem: Pokrój karkówkę na kawałki i wymieszaj z cynamonem, solą i pieprzem. Pokrój jabłka na grube plastry i ułóż je na grillu. Po kilku minutach dodaj kawałki mięsa i grilluj wszystko razem, aż mięso będzie dobrze przypieczone, a jabłka miękkie.

3. Kiełbaski z suszonymi pomidorami: Wymieszaj kiełbaski z pokrojonymi suszonymi pomidorami i grilluj na ruszcie przez kilka minut, aż będą dobrze przypieczone. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo, sałatki lub sosy.

4. Pieczarki z mozzarellą i bazylią: Pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj posiekaną bazylię i wymieszaj. Wydrąż pieczarki i napełnij je farszem, a następnie grilluj przez około 10 minut, aż ser się rozpuści i pieczarki będą miękkie.

5. Grillowany oscypek z miodem i orzechami: Wrzuć na ruszt oscypek z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów, gotowy podawaj z sałatką z rukoli i pomidorów.

6. Polędwiczki wieprzowe z grilla w słodkiej marynacie: Przygotuj marynatę z miodu, chrzanu i musztardy. Następnie obtocz polędwiczki wieprzowe w mieszance i grilluj na umiarkowanym ogniu.

7. Sałatka z grillowanymi warzywami: Włóż na grill warzywa takie jak cukinia, papryka, cebula i bakłażan. Zgrillowane pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z ulubioną sałatką (np. sałatą rzymską, rukolą czy pomidorem). Posyp startym serem i polej sosem winegret.

- Oczywiście nie ma dobrego grilla bez dobrych produktów. Dlatego pamiętaj, żeby zawsze wybierać świeże, lokalne wyroby od sprawdzonych dostawców - podkreśla Sylwia Modic z Lokalnego Rolnika.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz