Partnerzy portalu
Luca Guardino i Tomasz Królikowski zapraszają do CulinaryOn Tomasz Królikowski

Luca Guardino i Tomasz Królikowski zapraszają do CulinaryOn

CulinaryOn chce zachęcić fanów jedzenia swoimi szefami kuchni. Na pokładzie studia kulinarnego znaleźli się Tomasz Królikowski i Luca Guardin.

Autor: horecatrends.pl Data: 09 października 2019 11:16

Luca Guardino, Executive Chef CulinaryOn

Kulinarna przygoda Luki to gotowy materiał na film z gotowaniem w roli głównej. Wszystko zaczęło się w 2012 r. na Sycylii, gdzie Luca wspólnie z rodziną prowadził małą restaurację  i firmę cateringową. Podstaw sztuki kulinarnej nauczyłem się od mojego ojca Lorenzo  oraz mentora Giuseppe D’angelo. Obaj są szefami i profesorami sztuki kulinarnej.  Moimi pasjami, poza jedzeniem, są muzyka, podróże i pogłębianie wiedzy na temat świata – mówi Luca Guardino, Executive Chef CulinaryOn.

Wraz z upływem czasu jego pasja i ambicje do gotowania tylko rosły, więc zdecydował się  na wyprowadzkę, aby móc poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Najpierw przeniósł się  do Moskwy, później do Singapuru i Japonii, gdzie szlifował umiejętności i zdobywał międzynarodowe doświadczenie. Tam miał możliwość współpracować z kilkoma najlepszymi szefami kuchni na świecie i otworzyć się na zupełnie nowe perspektywy. W moskiewskiej restauracji Semifreddo, posiadającej 2 gwiazdki Michelin, pracował u boku wybitnych szefów – Nino Graziano i Luki Verdoliniego.  atomiast w Tokio pobierał nauki u samego Luki Fantina (Top 50 Best World San Pellegrino). Ponadto doskonalił się na wielu kursach, między innymi Boscolo Etoile Academy we Włoszech.

Teraz nadszedł czas na Warszawę. Tutaj będzie szefował nowo otwierającemu się studiu kulinarnemu CulinaryOn, działającym w prestiżowej lokalizacji na Placu Trzech Krzyży. Zajmę się przygotowaniem wszystkich procesów oraz doboru menu tak, aby zaskoczyć gości orientalnymi smakami ze światowej kuchni  – dodaje Luca Guardino.

Tomasz Królikowski – szef kuchni CulinaryOn

To szef kuchni i doradca kulinarny dobrze znany w polskiej gastronomi, związany z nią nieprzerwanie od ponad 20 lat. Od 2013 roku z powodzeniem prowadzi liczne pokazy kulinarne oraz eventy kulturalne, mające na celu promowanie dobrej praktyki i kultury  w kuchni. Prowadzone przez niego spotkania odbywają się w niespotykanej atmosferze, zawsze cechują je indywidualne podejście do programu, kreatywne połączenia smakowe  i zaskakująca forma podania przygotowanych potraw. Zainspirowany został licznymi podróżami, m.in. do Włoch, Malty, Chorwacji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, czy Niemiec. Zdobywanym tam doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi. Jak na znakomitego szefa kuchni przystało, zawsze podchodzi do produktu indywidualnie, próbując pokazać go  w różnych odsłonach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Wszystko zaczęło się w moim rodzinnym domu, w którym gotowała moja babcia. To były czasy, kiedy w sklepach wszystkiego brakowało, więc z kilku dostępnych na co dzień produktów, jeszcze z dwoma braćmi, którzy także są kucharzami, przygotowywaliśmy zróżnicowane potrawy. Tak zrodziła się moja pasja do gotowania, miłość i chemia do kuchni, które dzięki nauce, zdobytemu doświadczeniu i podróżom zaprowadziły mnie w miejsce,  w którym jestem teraz – mówi Tomasz Królikowski, szef kuchni w CulinaryOn.

Na co dzień współpracuje z porannym programem TVP2 – Pytanie na Śniadanie, pokazując widzom, jak kreatywnie, a zarazem w prosty sposób zaskakiwać w kuchni. Działa również  z bracią kucharską – Euro Toques Poland, propagując dobrą praktykę i kulturę. Pracuje tam także z młodymi adeptami, prowadząc szkolenia w szkołach gastronomicznych. Podnosi standardy restauracji z menu roślinnym, mięsnym i rybnym.

Ponadto prowadzi autorskie pokazy kulinarne pokazując wysoki poziom polskiej produkcji rolnej i przetwórstwa rybnego na targach międzynarodowych, takich jak Global Seafood, Grune Woche czy Hotelimpia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.