Krytyk kulinarny Maciej Nowak znów będzie odwiedzał warszawskie knajpy. Recenzje będą się ukazywać co piątek w ''Gazecie Wyborczej''.
Jak przypomina Gazeta Wyborcza, Maciej Nowak przez 20 lat dzielił się z czytelnikami GW swoją pasją i wiedzą o gastronomii. Po 5-letniej przerwie jego recenzje znów ukazywać się będą co piątek w "Wyborczej" - tym razem „Tygodniku Warszawa", oraz na warszawa.wyborcza.pl.
Maciej Nowak sam będzie wybierał i odwiedzał warszawskie knajpy. Degustował i przyznawał swoje oceny recenzowanym lokalom w postaci „stoliczków". W cyklu będą mieć udział czytelnicy. Raz w miesiącu Maciej Nowak wybierze pięć restauracji i to głosy czytelników zdecydują, którą z nich recenzent odwiedzi.
- Nasi czytelnicy kochają jeść w restauracjach, odkrywać nowe miejsca i smaki. I choć anonimowe opinie w popularnych serwisach są dziś na wyciągnięcie ręki, nie zastępują one fachowej oceny i mistrzowskiego języka krytyków kulinarnych. Warszawa ma największą liczbę restauracji i to właśnie w tym mieście takie recenzje są najbardziej potrzebne - podał w komunikacie prasowym Mikołaj Chrzan, wicenaczelny „Gazety Wyborczej” i szef redakcji lokalnych.
Nowak będzie degustował i oceniał podawane tam dania, przyznając im punkty.
- W porównaniu do poprzednich edycji nowością będą oceny, które Maciej Nowak będzie przyznawał recenzowanym lokalom. Będą to „stoliczki" mierzone w skali od 0 do 5 - wyjaśnia Małgorzata Bujara, redaktor naczelna „Gazety Stołecznej".
Jako pierwsza - 15 kwietnia - ukazała się recenzja restauracji Magdy Gessler ''U Fukiera''. Maciej Nowak przyznał jej 4 na 5 ''stoliczków''.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.