Partnerzy portalu
Majonez Kielecki obchodzi 63. urodziny. Historia kultowego produktu Majonez Kielecki świętuje urodziny. "W Kielcach jest jak religia"/fot. JSz

Majonez Kielecki obchodzi 63. urodziny. Historia kultowego produktu

Autor: AT Data: 15 września 2022 13:47

Majonez Kielecki świętuje urodziny. 15 września 1959 roku ruszyła jego masowa produkcja. Dla mieszkańców Kielc sztandarowy produkt WSP Społem to coś więcej niż produkt spożywczy.

Majonez Kielecki - historia kultowego majonezu

Majonez Kielecki pojawił się na rynku w 1959 roku i był pierwszym majonezem produkowanym na skalę przemysłową w Polsce.

W powstałych w 1911 r. Zakładach Wytwórczych "Społem" w Kielcach produkowano najpierw mydło i pasty do butów. Pierwsze produkty spożywcze zjechały z taśmy kieleckiej fabryki dopiero w 1932 roku. Były to ocet i musztarda. Wkrótce do oferty spożywczej zakładu dołączyły także m.in. kostki bulionowe, koncentraty i ziołowe przyprawy.

Majonez Kielecki wszedł do masowej produkcji we wrześniu 1959 roku i szybko stał się wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowali innowacyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która stała się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.

Majonez Kielecki - trudne początki poczatki

Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego z niewielkimi zmianami jest aktualna do dziś. 

- W księgarni na ulicy Sienkiewicza kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych. Nauczyłem się wtedy trochę rosyjskiego i zacząłem czytać. Było tam kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu - mówi.

Po wielu miesiącach prób w kieleckim zakładzie powstała receptura produkcji majonezu, która z niewielkimi modyfikacjami jest aktualna do dziś.

Okres przydatności do spożycia pierwszego Majonezu Kieleckiego wynosił zaledwie miesiąc. Okazało się bowiem, że wskutek zbyt szybkiego mieszania produkt końcowy był...zbyt napowietrzony i szybciej się psuł.

Na podstawie Majonezu Kieleckiego powstała polska norma majonezu, która obowiązuje do dziś.

Majonez Kielecki - kultowynie tylko w Kielcach

O kulturowym znaczeniu Majonezu Kieleckiego dla regionu i jego mieszkańców opowiedział nam kielczanin Tomasz Wojtyś.

- Z czasów, gdy pracowałem na rynku FMCG, pamiętam rok, w którym jedna z międzynarodowych sieci handlowych postanowiła wzmocnić swą pozycję negocjacyjną w rozmowach o współpracy z kieleckim Społem, blokując przed Świętami dostawy m.in. majonezu. Efekt - tysiące wściekłych klientów nie tylko w Kielcach, ale i we wszystkich ościennych województwach wywarły taką presję na mistrzach negocjacji, że sieć musiała jak niepyszna wycofać się z blokady, a niezadowolenie klientów zapewne pomogło Społem w ustaleniu warunków współpracy z francuskim gigantem - wskazuje.

W Kielcach majonez to religia, bo mieszkańcy tego miasta nie mają żadnego innego regionalnego produktu, z którego mogliby być tak dumni.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz