Partnerzy portalu
Majówka 2022: Po roślinne zamienniki mięsa sięgają także mięsożercy Majówka 2022 to także roślinne produkty na grilla: burgery, kaszanka czy kiełbaski; fot. Dobra Kaloria

Majówka 2022: Po roślinne zamienniki mięsa sięgają także mięsożercy

Majówka to dla Polaków tradycyjnie czas grillowania. W sklepach z roku na rok przybywa produktów, które można wrzucić na ruszt od razu po wyjęciu z paczki. Dotyczy to także zamienników mięsa. O tym, jak rozwija się rynek roślinnych dań na grilla, rozmawiamy z Karoliną Kubarą, współzałożycielką Dobrej Kalorii.

Autor: AW Data: 29 kwietnia 2022 09:48

Trend roślinny na Majówce

Jak przyznaje Karolina Kubara, współwłaścicielka Dobrej Kalorii, podczas Majówek coraz wyraźniej widać trend roślinny.

– Trend ograniczania mięsa obejmuje wszystkie formy i sposoby jedzenia. Menu na Majówkach zmienia się podobnie jak menu w restauracjach, dietach pudełkowych czy nawet na weselach. Z roku na rok w czasie sezonu grillowego nasze produkty na ruszt notują wzrosty – mówi Karolina Kubara.

Dodaje jednocześnie, że nie chodzi tu o radykalną zmianę nawyków Polaków. Większość osób sięgających po roślinne zamienniki mięsa chce po prostu spróbować czegoś innego.

– Bardzo często ludzie sięgają po zamienniki mięsa nie dlatego, że chcą ograniczyć mięso, tylko dlatego, że chcą zjeść coś nowego. Przyglądamy się temu rynkowi od 2019 roku, czyli od początku pojawienia się naszych zamienników. Zmiany widać z roku na rok – dodaje.

Co można wrzucić na ruszt w wersji wege?

Oprócz warzyw takich jak cukinia czy szparagi, które bardzo dobrze się grillują, na ruszcie można zrobić m.in. fantastycznego burgera.

– W tym roku wprowadziliśmy kolejnego burgera właśnie na sezon grillowy. To burger z boczniaków. Jest bardzo „mięsisty”, ma kolor zbliżony do czerwonego mięsa i ma wyraźny, wołowy smak. Burgery świetnie sprawdzają się na grillu, ponieważ szybko się je przyrządza, a w połączeniu z bułką i dodatkami tworzą szybkie danie – wymienia Karolina Kubara.

Niezmiennie hitem grillowym pozostają kiełbaski i kaszanka. Tu Dobra Kaloria również proponuje zamienniki mięsa.

– Kaszanka była w zeszłym roku hitem naszego sezonu grillowego. Stworzyliśmy produkt w osłonce z alg, która świetnie zastępuje tradycyjne osłonki używane w produktach mięsnych. Dzięki niej nasza kaszanka po podpieczeniu rozkosznie chrupie, zamiast stawać  się miękka na grillu. W tej samej osłonce mamy też kiełbaski – mówi Karolina Kubara.

Dobra Kaloria: Nowości na grilla

W tym sezonie Dobra Kaloria wprowadziła kolejne nowości, w tym dwa rodzaje kiełbasek grillowych: chipotle cheddar oraz  barbecue. Od dwóch lat w ofercie marki dostępna jest też klasyczna kiełbaska grillowa.

– Lubimy jeść dobrze. Smak jest bardzo ważny we wszystkich produktach. Nasza kiełbaska barbecue o dymno-słodkim, lekko pikantnym smaku czy bardziej pikantna kiełbaska chipotle cheddar z nutą serową mają po prostu dobrze smakować. Smak produktu na grillu powinien być wyraźny po podgrzaniu – podkreśla.

Niezwykle istotny jest też odpowiedni proces technologiczny.

– Dobrze, żeby roślinna kiełbaska zachowywała się na grillu podobnie jak mięsna, czyli „pociła się” i miała chrupiącą skórkę. Dzięki temu osoby ograniczające mięso nie mają poczucia, że z czegoś rezygnują. Chcemy dać pełnię doznań – mówi Karolina Kubara.

Nie tylko dla wegetarian i wegan

Współwłaścicielka Dobrej Kalorii namawia, by podczas wspólnego grillowania nie traktować zamienników mięsa jako produktów wyłącznie dla wegetarian i wegan.

– Produkty Dobrej Kalorii na grilla nie są produktami tylko dla wegan i wegetarian. Są produktami dla wszystkich osób, które chcą po prostu zjeść kaszankę czy kiełbaskę i od kilku lat obserwujemy, że wręcz łączą przy grillu osoby na tradycyjnej i roślinnej diecie bo smakują i jednym i drugim – przekonuje.

Karolina Kubara zdradza przy tym, że przed wdrożeniem produktów Dobra Kaloria robi próby smaku głównie na osobach jedzących mięso.

– Kiedyś przy grillu była grupa ludzi jedzących mięso i jeden wegetarianin grillujący cukinię. Teraz jest wybór, co wrzucić na ruszt. Jeżeli mamy mówić o masowej zmianie dotyczących zrównoważonej żywności i przekonaniu jak największej liczby osób do roślinnej diety, to te produkty muszą dobrze smakować możliwie wielu osobom – podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.