Majówka zero waste



www.horecatrends.pl - 30 kwietnia 2021 12:45


Majówka to kolejna, dobra okazja do zatrzymania się, spojrzenia na naszą codzienność i budowania lepszych nawyków. Podajemy przepis na majówkę w rytmie zero waste.

Majówkę zaczynamy przeważnie od dużych zakupów. Czy przeraża nas wizja zamkniętych marketów i wyobrażamy sobie kryzysowe sytuacje, gdy czegoś nam zabraknie? Ten stan dobrze poznaliśmy w pierwszym roku pandemii: kupowaliśmy rzadziej (82% respondentów), ale za to więcej (52%) – jak wynika z raportu Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick. Jednocześnie zaczęliśmy lepiej “zarządzać” naszymi zakupami – o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych. 

Majówka w duchu #zerowaste

#1 Kuchenna logistyka 

Raz na jakiś czas warto zrobić przegląd szafek i lodówki, aby sprawdzić co trzeba kupić, a co da się jeszcze wykorzystać.  

– Zapomniana paczka makaronu, zagubiona w szafce puszka z pomidorami czy inne produkty z długą datą trwałości mogą nam posłużyć do ugotowania czegoś pysznego – warto sięgnąć po nowe przepisy i rozwijać naszą kreatywność. Kolejną kwestią jest weryfikacja czy nie trzymamy produktów z widocznymi oznakami zepsucia – to sygnał, że warto uważniej robić zakupy - mówi Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności. 

#2 Przemyślane zakupy 

Zakupy zaczynają się o wiele wcześniej niż przy półce sklepowej. Rozpisanie posiłków na kilka dni do przodu połączone z weryfikacją kuchennych zasobów to początek dla listy, której będziemy się trzymać w sklepie – zarówno tym stacjonarnym, jak i online. A przed majówką to też dodatkowo duża szansa, że nie przywitamy jej w długiej kolejce do kasy lub przed komputerem. 

#3 Jedzenie dla zdrowia i planety 

Planujesz grilla? Pamiętaj, że to nie tylko sposób na kiełbaski. Grilluj warzywa – to świetny patent na wykorzystanie tych, które przetrzymaliśmy w naszej kuchni: nie wyglądają świeżo, ale nie mają oznak zepsucia. Te najświeższe wykorzystaj z kolei do wiosennej sałatki, która dobrze uzupełni mięsne menu. Aby było less waste (mniej marnowania), warto zwrócić uwagę na te niezbyt ładne, które częściej się marnują już w sklepie, a są przecież tak samo dobre, jak te o idealnym wyglądzie:  

– Według raportu Banków Żywności ponad połowa Polaków nie kupuje pełnowartościowych, ale gorzej wyglądających warzyw i owoców  małych, brzydkich, o dziwnych kształtach. Kupienie ich na majówkowego, warzywnego grilla to pierwszy krok do troski o naszą planetę i nas samych. Od zmiany naszych nawyków zależy komfort życia na Ziemi i takie przełożenie nie jest przesadą – nie bez powodu ONZ w Celach Zrównoważonego Rozwoju podkreśla też duże znaczenie bardziej roślinnej diety – mówi Dorota Jezierska. 

Warto też pamiętać, aby naszemu majowemu grillowaniu nie towarzyszyły plastikowe jednorazowe naczynia, sztućce i słomki. Te drobne wybory lepszych opcji sprawią, że będzie nam się odpoczywało o wiele przyjemniej.