Dziennikarka i ekspertka kulinarna Małgorzata Minta wraz z szefową kuchni Flavią Borawską-Bromską wydały książkę ''Ciao! Włoskie opowieści, miejsca i smaki''. To druga ich wspólna książka.
Pierwszą wspólną książką Małgorzaty Minty i Flavii Borawskiej to ''Tutto bene. Włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści''. Publikacja ukazała się w 2020 r. Druga to ''Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki''. Miała premierę 7 grudnia.
''Każdy gdzieś czuje się jak w domu. My czujemy się tak we Włoszech. Tu wracamy, by odwiedzić znajome miejsca i odkrywać zupełnie nowe. By naładować baterie, przewietrzyć głowę i nasycić serce.
Zapraszamy cię w podróż do pięciu włoskich miast, które nas fascynują. Każde jest inne, każde z charakterem oraz… własną, wyjątkową kuchnią'' - zachęcają autorki.
''Od Wenecji, która wydaje się być snem na jawie, przez Bolonię w kolorze ochry, majestatyczny Rzym, tętniący życiem Mediolan, po elegancką Florencję. Zdradzimy ci nasze ukochane adresy, zabierzemy do topowych restauracji i barów. Pokażemy lokalne targi, kolory, aromaty i smaki. Poznamy z kobietami, które uosabiają ducha tych miejsc'' - zapowiadają.
Przygotują też pyszne dania, inspirowane lokalnymi przepisami i specjałami.
''Na co masz ochotę? Na tortellini skąpane w śmietance, młody bób z pecorino, klasyczne risotto, smażone czy włoskie pączki wypełnione czekoladą?'' - pytają Małgorzata Minta i Flavia Borawska-Bromska.
Książka ''Ciao! włoskie opowieści, miejsca i smaki'' trafi do księgarń w pierwszej połowie grudnia. Ma 256 stron.
W 2022 r. ukazała się również inna książka Małgorzaty Minty - ''Kolacje''.
Czytaj więcej Małgosia Minta zaprosi na Kolacje. Będą dostępne już w listopadzie
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.