Partnerzy portalu
Manifest "Menu for Change" Generacji Z Pokolenie Z domaga się rewizji systemu produkcji i dystrybucji żywności w celu ochrony planety / fot. materiały prasowe

Manifest "Menu for Change" Generacji Z

Młodzi ludzie w całej Europie domagają się zmian w całej UE w celu przekształcenia systemu żywności w bardziej zrównoważony, w tym promowania rolnictwa regeneratywnego, definiowania jednolitych wytycznych w zakresie żywienia i etykietowania oraz zwiększania inkluzywności systemów żywnościowych.

Autor: horecatrends.pl/informacja prasowa Data: 30 listopada 2021 15:35

Aby mieć pewność, że podczas kluczowych dyskusji na temat przyszłości systemu żywności usłyszymy głos nowego pokolenia, firma EIT Food nawiązała ścisłą współpracę z 10 innowatorami w wieku 18-24 lat, mianując ich „FutureFoodMakers”, aby sformułowali oni wezwanie do radykalnych zmian. EIT Food to największa na świecie społeczność zajmująca się innowacjami w dziedzinie żywności, wspierana przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).

„Menu na rzecz zmian” (Menu for Change) wzywa do stosowania rolnictwa regeneratywnego

FutureFoodMakers opracowali „Menu na rzecz zmian”, obejmujące sześć priorytetowych wymogów dla systemu żywności, w celu poprawy dostępu do zdrowych, zrównoważonych i przystępnych cenowo produktów żywnościowych, które są prezentowane ustawodawcom i liderom branży spożywczej na konferencji Future of Food 2021. Sześć wymogów odzwierciedla obszary, które według FutureFoodMakers będą najskuteczniejsze w zagwarantowaniu, że kolejne pokolenie będzie mogło odziedziczyć branżę gotową na przyszłe wyzwania.

Menu na rzecz zmian jest skierowane do osób zaangażowanych w europejski sektor spożywczy i obejmuje następujące cele:

· Do 2030 planuje się, by 25% gruntów rolnych było zarządzanych z wykorzystaniem praktyk regeneracyjnych, oraz by stworzyć organ szkoleniowy, wspierający obecnych i przyszłych rolników w przejściu na rolnictwo regeneratywne

·  Zdefiniowanie jednolitych unijnych wytycznych dotyczących żywienia i etykietowania, które będą proste i ogólnie dostępne, spełniają potrzeby poszczególnych osób oraz uwzględniają wpływ produktów żywnościowych na środowisko.

· Opracowanie polityki inkluzywności, która uwzględnia wpływ regulacji na koszty żywności wśród szczególnie wrażliwych grup społecznych oraz dystrybucję kuponów na produkty bogate w składniki odżywcze

· Opracowanie ogólnoeuropejskiej polityki realnych kosztów żywności, która uwzględnia kalkulację rzeczywistych kosztów żywności produkowanej przez średnie i duże korporacje i międzynarodowe firmy, poprzez wdrożenie analizy cyklu życia i oceny oddziaływania

· Zwalczanie marnotrawstwa żywności w supermarketach i poprzez rozwój strategii bioekonomii, poprzez tworzenie planów monitorowania redukcji supermarketów, które wchodzą w skład ogólnoeuropejskiego programu monitorowania marnotrawstwa żywności i przyspieszają rozwój zamienników surowców na bazie paliw kopalnych na ekologiczne, które nadają się do recyklingu lub biodegradacji na poziomie UE

· Stworzenie programu nauczania dzieci w zakresie wartości odżywczej, zdrowia i wpływu na środowisko, a także zapewnienia wsparcia i zasobów rodzicom i nauczycielom w zakresie zdrowej i zrównoważonej diety.

Badania  EIT Food

Menu na rzecz zmian odzwierciedla nowe badania, które ujawniają, że młodzi ludzie w całej Europie odczuwają potrzebę modernizacji globalnego systemu żywności w celu ochrony środowiska.

Nowe badania, zlecone przez EIT Food, objęły grupę ponad 2000 ankietowanych osób w wieku 18-24 lat z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Polski i Hiszpanii. Wyniki badań pokazują, że prawie osiem na 10 młodych ludzi w całej Europie (78%) uważa, że musimy podjąć pilne działania, by produkować i konsumować żywność w sposób bardziej przyjazny dla środowiska — liczba ta sięga 79% wśród młodych ludzi w Polsce.

Jednocześnie dwie trzecie (66%) uważa, że nasz obecny system żywnościowy niszczy naszą planetę (60% w Polsce), a sytuacja staje się coraz gorsza, ponieważ 61% uważa, że w ostatnich latach sektor spożywczy stał się mniej zrównoważony (52% w Polsce).

Zrównoważenie systemu żywności staje się coraz większym problemem dla tej grupy wiekowej. Dwie trzecie (64%) twierdzi, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy stała się dla nich ważniejsza, a 65% uważa, że Pokolenie Z troszczy się o to bardziej niż starsze pokolenia.

Pokolenie Z uważa uprawę owoców i warzyw za jedną z najbardziej zrównoważonych metod agrarnych

W przypadku rolnictwa i produktów spożywczych, Pokolenie Z uważa uprawę owoców i warzyw za jedną z najbardziej zrównoważonych metod agrarnych; 74% uważa, że jest ona zrównoważona. Następne są: lokalna uprawa żywności (74%), rolnictwo organiczne (72%) i żywność roślinna (70%). Jednocześnie połowa młodych ludzi (50%) uważa import żywności za niezrównoważony.

Badania wykazują również, że Pokolenie Z uważa UE za ciało, które powinno ponieść największą odpowiedzialność za zagwarantowanie, że produkty spożywcze będą zrównoważone, przy czym niemal połowa (46%) wybiera UE, w porównaniu z 39% popierającymi rządy krajowe. Jednak w poszczególnych krajach sytuacja ta wygląda inaczej; w Polsce uważa tak 58% badanych, zaś w Wielkiej Brytanii liczba ta spadła do 33%.

Dr Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food, powiedział: „W kluczowym roku globalnych rozmów o klimacie potrzebujemy kolejnego pokolenia — które będzie najbardziej dotknięte kryzysem klimatycznym — by wzięło ono udział w dyskusjach kształtujących system żywnościowy w przyszłości. Wiemy, że świat nie jest w stanie osiągnąć celu ograniczenia zmian klimatycznych o 1,5 stopnia bez uwzględnienia globalnych systemów żywnościowych, ale żywność powinna była być mocniej zaakcentowana w programie COP26. Dlatego też, ponieważ w nadchodzącym roku chcemy, by żywność była głównym priorytetem w globalnych dialogach na temat zrównoważonego rozwoju, zaprosiliśmy 10 młodych FutureFoodMakers, którzy będą reprezentować młodych ludzi w całej Europie, by przedstawili swoje poglądy, potrzeby i zalecenia w Menu na rzecz zmian”.

Júlia Montoliu Boneu, FutureFoodMaker, powiedziała: „Nasze — kolejne pokolenie liderów, decydentów i konsumentów — zasługuje na to, by móc się wypowiedzieć na temat tych zmian, a także jak powinien wyglądać nasz przyszłościowy system spożywczy. Nadszedł czas, aby usłyszeć głos młodych ludzi.

Reprezentując młodych z całej Europy, Menu na rzecz zmian przedstawia nasze poglądy na temat tego, w jaki sposób decydenci z branży rolnej powinni pracować nad zapewnieniem bezpieczeństwa naszej żywności, naszego systemu żywnościowego i naszej przyszłości. Podejście to stanowi uniwersalne zapotrzebowanie na sprawiedliwość społeczną oraz inkluzywność. Przejście na lepszy, bardziej stabilny, europejski system żywnościowy wymaga pilnych zmian i innowacji w całym łańcuchu wartości — począwszy od rolników, producentów i sprzedawców detalicznych po rządy, organizacje pozarządowe i konsumentów. Stosując się do tych zaleceń, by prowadzić rozmowy z podmiotami zaangażowanymi w branżę rolniczą, musimy upewnić się, że nikt nie pozostał pominięty i że każdy głos będzie usłyszany”.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.