×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Marchewka z grilla. Jurek Sobieniak robi ją à la pepperoni
Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu. Jej smak podkreśli marynata. Fot. Shutterstock

Marchewka z grilla. Jurek Sobieniak robi ją à la pepperoni

Autor: KG/horecatrends Data: 13 maja 2022 09:40

Na grillu najczęściej królują mięsne dania - karkówka i kiełbaski. Coraz częściej można spotkać obok nich warzywa: paprykę, cebulę, bakłażana i cukinię, a wiosną szparagi. Warto dołączyć do nich marchewkę. Jurek Sobieniak poleca marchewkę à la pepperoni.

Marchewka nie należy do warzyw często przygotowywanych na grillu. Warto jej dać szansę. Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu, a jeśli wzbogacimy jej smak poprzez zastosowanie wyrazistej marynaty na bazie musztardy i miodu, powstanie naprawdę wyjątkowe danie. 

Marchewka z grilla 

Potrzebne składniki:

·        ok. 0,5 kg marchewek
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
·        2 łyżki sosu sojowego
·        2 łyżki oliwy z oliwek
·        2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
·        świeża kolendra lub natka pietruszki

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym przekładamy do miski. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę/marynatę. Łączymy ze sobą miód, Musztardę Kielecką delikatesową, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz czosnek. Tak przygotowaną marynatą polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty.

Przekładamy warzywa na aluminiową tackę i grillujemy, aż będą prawie całkiem miękkie (ok. 20 minut), co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Gotowe marchewki polewamy marynatą (lub wodą), a w razie potrzeby dodatkowo solimy i posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub kolendry. 

Jurek Sobieniak zachęca: ''(...) może do tradycyjnej grillowej trójcy karkówka, kaszanka, kiełbaska dorzucicie dodatek który będzie kropką nad „i” czyli przekozackie marchewki a la peperoni''. ''Mięsny'' smak uzyskuje dodając do marchewki m.in. wędzonej papryki. 

Piotr Andruszko, autor bloga Trener Grilla łączy grillowaną marchew z pietruszką i laskowymi orzechami w słonym miodzie. 

Dietetyk Weronika Młyńczyk piecze marchewki w piekarniku, a podaje je z sosem z pastą tahini, miodem i sokiem z cytryny. 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz