Partnerzy portalu
Marchewka z grilla. Jurek Sobieniak robi ją à la pepperoni Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu. Jej smak podkreśli marynata. Fot. Shutterstock

Marchewka z grilla. Jurek Sobieniak robi ją à la pepperoni

Na grillu najczęściej królują mięsne dania - karkówka i kiełbaski. Coraz częściej można spotkać obok nich warzywa: paprykę, cebulę, bakłażana i cukinię, a wiosną szparagi. Warto dołączyć do nich marchewkę. Jurek Sobieniak poleca marchewkę à la pepperoni.

Autor: KG/horecatrends Data: 13 maja 2022 09:40

Marchewka nie należy do warzyw często przygotowywanych na grillu. Warto jej dać szansę. Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu, a jeśli wzbogacimy jej smak poprzez zastosowanie wyrazistej marynaty na bazie musztardy i miodu, powstanie naprawdę wyjątkowe danie. 

Marchewka z grilla 

Potrzebne składniki:

·        ok. 0,5 kg marchewek
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
·        2 łyżki sosu sojowego
·        2 łyżki oliwy z oliwek
·        2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
·        świeża kolendra lub natka pietruszki

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym przekładamy do miski. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę/marynatę. Łączymy ze sobą miód, Musztardę Kielecką delikatesową, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz czosnek. Tak przygotowaną marynatą polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty.

Przekładamy warzywa na aluminiową tackę i grillujemy, aż będą prawie całkiem miękkie (ok. 20 minut), co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Gotowe marchewki polewamy marynatą (lub wodą), a w razie potrzeby dodatkowo solimy i posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub kolendry. 

Jurek Sobieniak zachęca: ''(...) może do tradycyjnej grillowej trójcy karkówka, kaszanka, kiełbaska dorzucicie dodatek który będzie kropką nad „i” czyli przekozackie marchewki a la peperoni''. ''Mięsny'' smak uzyskuje dodając do marchewki m.in. wędzonej papryki. 

Piotr Andruszko, autor bloga Trener Grilla łączy grillowaną marchew z pietruszką i laskowymi orzechami w słonym miodzie. 

Dietetyk Weronika Młyńczyk piecze marchewki w piekarniku, a podaje je z sosem z pastą tahini, miodem i sokiem z cytryny. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.