Partner portalu
Massimo Bottura: kreatywność w kuchni nie ma granic Podobno kreatywność w kuchni nie ma granic/ fot. shutterstock

Massimo Bottura: kreatywność w kuchni nie ma granic

Kreatywność w kuchni nie ma granic, miesiące lockdownu były cennym czasem, w którym mogłem ją rozwinąć w najlepszy sposób - powiedział PAP słynny włoski szef kuchni Massimo Bottura, właściciel restauracji w Modenie uznanej kilka razy za najlepszą na świecie.

Autor: PAP Data: 28 września 2020 15:01

W Rimini, w regionie Emilia-Romania, Bottura zorganizował w miniony weekend pierwszy po narodowej kwarantannie festiwal włoskiej kuchni z udziałem 24 wybitnych szefów kuchni z całego kraju.

Trzydniowa impreza prezentacji, degustacji i szkoleń odbyła się w historycznym centrum miasta w klimacie filmów urodzonego tam przed stu laty Federico Felliniego. Tytuł tego wielkiego kulinarnego show to "Al Meni", co w miejscowym dialekcie znaczy "ręce". Festiwal przyciągnął tysiące ludzi, od których wymagano przestrzegania zasad reżimu sanitarnego.

Massimo Bottura uważany jest za króla włoskich kucharzy i jednocześnie za wizjonera oraz filozofa kuchni. W ostatnich latach, a zwłaszcza w obecnym okresie pandemii, swą energię i siły poświęca wielkiej inicjatywie dobroczynnej pod nazwą Refektarz. W jej ramach znani kucharze i tysiące ochotników w kraju i za granicą przygotowują jedzenie dla ubogich i potrzebujących - w Mediolanie, Paryżu, Londynie, Meksyku, Limie.

"Ochotnicy, którzy tam działają to współczesne anioły"- ocenił w rozmowie z PAP.

Podczas narodowej kwarantanny we Włoszech wraz ze swoją ekipą kucharzy gotował także dla pracowników służby zdrowia.

Wspominając miesiące zamknięcia kraju włoski restaurator stwierdził: "To był zapewne najtrudniejszy czas i byłby prawdziwym koszmarem, gdybym nie postanowił zrobić tego, co mi się udało. To był dla mnie cenny czas, który postanowiłem wykorzystać jak najlepiej, by stworzyć coś nadzwyczajnego".

"Czułem, że wokół, na całym świecie, panuje ciemność i że zarazem jesteśmy wszyscy połączeni, bo znaleźliśmy się w takiej samej sytuacji"- zauważył.

Podkreślił, że pracował wtedy jednocześnie nad kilkoma projektami restauracji w kilku krajach, a u siebie, w Modenie zmienił menu inspirując się okładką płyty zespołu The Beatles "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Jak wyjaśnił, nad nową kartą dań pracował przez trzy miesiące ze swoimi kucharzami, między innymi z Japonii i Kanady i to im - jak zapewnił - oddał inicjatywę. W jego ocenie powstało w ten sposób najlepsze menu ze wszystkich dotychczasowych.

"Kiedy 2 czerwca, po kwarantannie, otworzyliśmy naszą restaurację, ustawiła się przed nią bardzo długa kolejka ludzi, którzy przyszli na obiad. Wtedy poczułem, że ciemność ustąpiła i że rozbłysło światło radości, kreatywności i przyszłości"- stwierdził Bottura.

"Od tamtej chwili pracujemy bez przerwy" - dodał.

Na uwagę, że jest prawdopodobnie jedynym restauratorem, który nie narzeka z powodu skutków pandemii, Bottura odpowiedział: "Ja nazywam ten czas cennym, bo była to szansa, by wykorzystać go w najlepszy możliwy sposób. Ja to zrobiłem i dlatego nie mogę niczego żałować, ani jednego dnia".

"Kiedy było mi bardzo źle i byłem przybity w kwietniu, moja córka powiedziała mi: +tato, jeśli ty upadniesz , to runie wszystko z tobą+. Zrozumiałem, że muszę działać, a po tych słowach obudziłem się w zupełnie innym stanie ducha"- wspominał włoski restaurator.

Przyznał, że dostarczanie potraw do domów to doskonały pomysł w kryzysie pandemii. "Ale ja jestem Włochem, ja chcę objąć mojego gościa, poczuć jego energię, podjąć go u siebie"- dodał.

Przed kilkoma laty Bottura "wypowiedział wojnę" daniu pod nazwą spaghetti bolognese, które serwowane jest na całym świecie jako jeden z rzekomych symboli włoskiej kuchni. Tłumaczył wtedy w mediach, że we włoskiej tradycji kulinarnej nie ma takiej potrawy, gdyż sos mięsno-pomidorowy należy łączyć wyłącznie z makaronem tagliatelle, który ma inną strukturę.

Zapytany przez PAP, czy wygrał tę batalię, odparł, że uważa się za zwycięzcę.

"Absolutnie wygrałem, bo pokazałem, że jest lepsze rozwiązanie. Wyjaśniałem cierpliwie, że kiedy dodamy taki sos do spaghetti , to on po prostu ześlizgnie się. Efekt jest taki, że nawijamy na widelec same spaghetti, a na dnie talerza zostaje nam sos, który trzeba zjeść oddzielnie"- zauważył wielokrotnie nagradzany szef kuchni. Jego zdaniem w ten obrazowy sposób udało mu się przekonać wiele osób.

"Mówię tu o rzeczach praktycznych, ale dla mnie gotowanie to kreatywność, realizacja marzeń, sztuka; o to w tym chodzi"- powiedział Bottura.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.