Andrzej Polan, szef kuchni i właściciel restauracji Polana Smaków w Warszawie w menu Wielkanoc 2023 postawił na tradycyjne dania, w których korzysta z regionalnych produktów. Menu czyta się jak wiersz. Ile kosztują dania chefa Polana na Święta Wielkiej Nocy?
Polana Smaków to autorska restauracja chefa Andrzeja Polana, w której serwuje on współczesną kuchnię europejską. Andrzej Polan, w swoim lokalu co miesiąc zmienia menu - stawiając na produkty sezonowe, tradycyjne i jakościowe.
Można je znaleźć również w menu Polana Smaków na Wielkanoc 2023. Menu wielkanocne Andrzeja Polana otwiera Pasztet wielkanocny z kury, a do tego sos chrzanowy niewinnie owocowy. Jest też boczek rolowany i kaczka pieczona cała. Są również żur, biała kiełbasa, mazurki i pascha wielkanocna.
Pasztet wielkanocny z kury, sos chrzanowo - niewinnie owocowy 64 zł/500g
Boczek rolowany, musztarda śliwkowa i gruszki w occie 110 zł/kg
Chłodne nóżki wieprzowe, sos tatarski nasz ze szczawiem 65/400g
Jaja faszerowane w garniturze (6 razy pół jajka) 42 zł
Kaczka pieczona cała, jabłka pieczone z brusznicą 210 zł
Perliczka cała najlepsza, gruszka w kompocie, goździki 170 zł
Żur na zakwasie żytnim z Charsznickich Pól Natury 90 zł/0,9 l
Biała kiełbasa z Suchej w białym winie i papryce 82 zł/kg
Mazurek mleczno-orzechowy 68 zł
Mazurek biała czekolada, róża, rabarbar 65 zł
Pascha wielkanocna bakalii pełna 110 zł
Jeśli ktoś chce spróbować żuru od Andrzeja Polana nie musi czekać do Świąt Wielkiej Nocy. W menu sezonowym marcowym chef Polany Smaków proponuje żur na… wędzonym dorszu z chrzanem i ziemniakiem tłuczonym. Rybę wprowadził również do sałatki Cezar, którą podaje ze szprot-majonezem. Jest też nowa odsłona tatara - tym razem z ogórkami małosolnymi, świeżym chrzanem i majonezem rzeżuchowym.
Czytaj też Dania na Wielkanoc najlepiej sprzeda sesja produktowa
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.