MENU GŁÓWNE, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl: Adam Chrząstowski (wideo)



Paulina Mroziak, www.horecatrends.pl - 01 sierpnia 2019 10:00


W dzisiejszym MENU GŁÓWNYM gościmy Adama Chrząstowskiego - uznanego szefa kuchni, konsultanta kulinarnego i szkoleniowca. Opowiedział nam m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach i zwyczajach oraz o tym, jaką rolę w jego kuchni (i życiu) pełnią szparagi i comber z sarny w otoczce z polskich grzybów leśnych.

{film;15617}

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję, żeby jeść... jednak.

Gdybyś był produktem spożywczym, byłbyś...

Szparagiem.

Gdybyś był knajpą, byłbyś...

Klastycznym francuskim bistro.

Smak Twojego dzieciństwa to...

Bożonarodzeniowy bigos mojej babci.

Twoja ostatnia kulinarna inspiracja…

Przez przypadek odkryłem połączenie, które mnie "rozwaliło" i teraz nad nim pracuję - whisky, świeży gruntowy ogórek i wędzona sól lubczykowa. 

Podróż, którą najlepiej zapamiętały Twoje kubki smakowe…

Dwuletni pobyt w Chinach oraz podróż sprzed 15-stu laty do Modeny.

Twoje kulinarne guru...

Thomas Keller.

Danie, które przyrządzasz i za każdym razem smakuje inaczej...

Risotto z grzybami albo truflami.

Potrawa, która zmieniła Twoje życie...

Comber z sarny w otoczce z polskich grzybów leśnych.

Twoja największa kulinarna trauma to...

Nie ma takiej. Zawsze sprawiało mi to taką przyjemność, że nie doświadczyłem takich prawdziwych "wtop". Mój kolega ma takie powiedzenie, że "nie taką imprezę kładliśmy i klaskali". 

Nigdy nie zjesz...

Małpy.

W Twojej kuchni nie może zabraknąć...

Gałki muszkatołowej.

Żywność kupujesz...

Staram się u bezpośredniego producenta.

Dziś na śniadanie jadłeś...

Moskaliki z żytnim chlebem.

Miasto, w którym uwielbiasz jadać…

Paryż.

Polska potrawa, która w ciemno poleciłbyś turyście z zagranicy to…

Wymieniony już comber z sarny w otoczce z polskich grzybów leśnych.

Twój kulinarny afrodyzjak to...

Szparagi.

 

Adam Chrząstowski pracował w Szwajcarii, Szanghaju (tu przez kilka lat z powodzeniem prowadził dwie restauracje) - oraz w Warszawie i Krakowie. Menu, jakie na początku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta. To także były szef kuchni i współwłaściciel uznanej krakowskiej restauracji Ancora oraz - do niedawna - szef kuchni restauracji Ed Red. Podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego. Chrząstowski jest także cenionym publicystą kulinarnym oraz szkoleniowcem.