Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Agnieszka Borek i Marta Panfil

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Agnieszka Borek i Marta Panfil

Agnieszka Borek i Marta Panfil z Agencji Kreatywnej Fika oferującej marketing gastronomiczny, opowiedziały nam dlaczego inspiruje je włoska sztuka kulinarna i jak wino zmienia ich podejście do jedzenia.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 28 grudnia 2018 08:38

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Agnieszka Borek: i to i to w sumie, nie myślę o jedzeniu … bo jedzenie mam na wyciągnięcie ręki, za co jestem bardzo wdzięczna

Marta Panfil: Mam to szczęście, że dzięki codziennym wizytom w restauracjach, moje życie zawodowe kręci się wokół jedzenia. W domu gotuję rzadko.

Gdybym była/był produktem spożywczym, byłabym…

Agnieszka Borek: Tiramisu

Marta Panfil: czerwonym wytrawnym winem

Gdybym był knajpą, byłabym…

Marta: hiszpańską knajpką na brzegu morza, prowadzoną od pokoleń przez tę samą rodzinę rybaków.

Agnieszka: Knajpą włoską oczywiście, gdzieś taką małą w Toskani, rodzinną, gdzie na stolik czeka się miesiącami bo jest tak pyszne jedzenie i super atmosfera.

Smak mojego dzieciństwa to…

Agnieszka: Ciasto drożdżowe

Marta: zupa “nic” mojej babci

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Agnieszka: Nie gotuje, a jeśli już to bardzo rzadko, a kulinarnie do jedzenia inspiruje mnie wszystko co ma etykietę "sushi’"

Marta: sriracha. Jestem od niej od jakiegoś czasu uzależniona, dodaję ją do niemal wszystkiego i aktywnie szukam przepisów, w których mogę ją wykorzystać.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Marta: zawsze Włochy, a w ostatnim czasie Neapol. Odkryliśmy, że najlepszą na świecie pizzę jednak można jeść na okrągło przez kilka dni i się nie znudzi.

Agnieszka: Włochy, przed narodzeniem mojej córki byłam tam kilka razy w roku.

Moje kulinarne guru to...

Marta: Danny Mayer, choć nie zajmuje się on stricte gotowaniem, imponuje mi i inspiruje mnie jego podejście do prowadzenia restauracji.

Agnieszka: Nie mam ulubionego …wciąż

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej...

Marta: każde danie, które gotuję z pamięci zawsze wychodzi inaczej.

Agnieszka: Mało gotuje… chodzę do restauracji

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Marta: jeszcze takiej nie było.

Agnieszka: Wciąż czekam, tak jak Marta….

Moja największa kulinarna trauma to…

Marta: Haggies w Edynburgu. Świadomie nigdy bym tego nie zjadła. Było zaskakująco zjadliwe, choć spróbowanie go raz mi starczy.

Agnieszka: nie miałam … całe szczęście

Nigdy nie zjem..

A: móżdżku ani koniny 

Marta: pietruszki, koperku i szczypiorku.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Agnieszka: Wina

Marta: czerwonego wina, kilku rodzajów sera, makaronu i dobrej oliwy - to mam zawsze w domu.

Żywność kupuję…

Agnieszka: W Biedronce i Lidlu oraz na osiedlowych sklepikach - owoce , warzywa i mięso 

Marta: po drodze do domu. Tylko po herbaty, mięso, oliwę i sery wybieram się w swoje specjalne miejscówki.

Dziś na śniadanie jadłam/jadłem?

Agnieszka: Jaglankę jak codzień

Marta: rzadko jem śniadania. Dobra kawa z mlekiem mi zazwyczaj wystarcza.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Agnieszka: Rzym - Zatybrze

Marta: Londyn. Ile razy tam jestem jest jakiś nowy trend, miejsce, dzielnica, food truck, który koniecznie trzeba odwiedzić. Miks kultur i kuchni z całego świata nigdy mi się nie znudzi.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Marta: pierogi, bo są uniwersalne. Choć moja poznańska krew podpowiada, żeby spróbowali też czerniny.

Agnieszka: Żurek

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Agnieszka: Wino, Wino i jeszcze raz wino

Marta: czerwone wino - do picia i dodawane do jedzenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.