Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Bistro Ślimaka Mariola i Grzegorz Skalmowscy, właściciele Bistro Ślimaka i EKO SNAILS GARDEN

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Bistro Ślimaka

Dzisiaj drążymy temat ślimaków i to w najlepszym towarzystwie Państwa Skalmowskich, którzy o tych jadalnych mięczakach wiedzą wszystko. Panie i Panowie dziś w MENU głównym, czyli kwestionariuszu horecatrends.pl, o kulinarnych traumach, inspiracjach i afrodyzjakach opowiedzą założyciele Bistro Ślimaka.

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 11 stycznia 2019 07:55

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Ostatnio nie mamy potrzeby zapuszczania się daleko, kulinarnych inspiracji poszukujemy w najbliższej okolicy, lokalnie. Nasza kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Teraz szukamy dania, które mogłoby promować Warmię i Mazury - i nasze ryby, raki i ślimaki.

Moje kulinarne guru to…

Tak szczerze... nie wiem. 

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Są to ślimaki w pomidorach, gotowane w całości z muszlą. Muszla nadaje specyficzny smak potrawie.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Były to wyprażone muszelki nadziewane mielonym mięsem ślimaka z dodatkiem mazurskich grzybów i swojskiej śmietany. To danie gotowaliśmy na scenie podczas ostatniego Elbląskiego Święta Chleba. Naszymi gośćmi specjalnymi byli członkowie stowarzyszenia Euro Toques Polska.

Moja największa kulinarna trauma to…

Nie pamiętam takiej. Wychowano nas tak, aby nic w domu się nie marnowało.

Nigdy nie zjem...

Wszystkiego staram się próbować!

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Przypraw. To one nadają smak potrawom, dlatego nie mam zahamowań w naszym Bistro Ślimaka.

Żywność kupuję…

Mamy ten przywilej, ze mieszkamy na wsi i większość żywności możemy sami wyprodukować lub kupić od sąsiadów.

Dziś na śniadanie jadłam?

Śniadanie? Oj raczej obiadokolację... Zawsze po powrocie do domu szykujemy z mężem coś pysznego i to jest nasza nagroda za dzień pracy. Choć w sumie... czy pasję można nazwać pracą?

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Nie mam takiego. Wszędzie lubię zjeść. Jednak staram się wybierać takie miejsca, w których widać prawdziwą lokalność. Przecież nie musi to być piękna restauracja w znanym mieście, wystarczy sam namiot czy ogródek, gdzie ścianami jest świeże powietrze i przyroda dookoła.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Pierogi Pasłęckie ze ślimakami, podajemy je już od kilku lat. W 2013 zrobiliśmy Dzień Ślimaka i panie w sędziwym wieku, mówiły, że wcześniej nie odważyły się zjeść ślimaka, ale w pierogach im bardzo smakowały.

Mój kulinarny afrodyzjak to… 

Oczywiście owoce lądu, czyli nasze ślimaki. Bo jak mój mąż mówi… w akcie miłości ślimaki są 11 godzin, mało tego - jeden drugiemu wystrzeliwuje strzałę miłosną. Strzała Amora pochodzi właśnie od ślimaków!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.