Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: David Gaboriaud, prelegent FRSiH 2019 David Gaboriaud, fot. Mia Docci

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: David Gaboriaud, prelegent FRSiH 2019

David Gaboriaud od najmłodszych lat fascynuje się kuchnią. I chociaż to jego ogromna pasja, nie od razu skierował swoje kroki zawodowe w tym kierunku. W korporacji jednak długo nie wytrzymał. Postanowił zostać kucharzem. Obecnie gotuje, podróżuje i edukuje na temat jedzenia. Nam opowiedział m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach, smakach dzieciństwa i afrodyzjakach. David Gaboriaud będzie prelegentem Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019, weźmie udział w sesji Koniec ery „NO NAME”.

Autor: JS/horecatrends.pl Data: 01 listopada 2019 09:47

David Gaboriaud weźmie udział w XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu, które odbędzie się w dniach 4 i 5 listopada w Hotelu Sheraton w Warszawie. Zabierze głos w panelu zatytułowanym "Koniec ery „NO NAME” (5 listopada).

ZAREJESTRUJ SIĘ

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję, aby wypróbować jak najwięcej ciekawych i smacznych potraw oraz składników na naszej planecie. A że jesteśmy tym, co jemy, wkładam dużo czasu i energii w jakościowe jedzenie, żeby żyć zdrowo i szczęśliwie. 

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Masłem, najlepiej solonym, w temperaturze pokojowej, wysmarowanym na kromkę świeżego i chrupiącego pieczywa na zakwasie i z glutenem :)

Gdybym był knajpą, byłbym…

Kameralną z kilkoma stolikami, z otwartą kuchnią, aby wyjść regularnie do gości, z jedzeniem opartym na lokalnych i sezonowych produktach, z własnym ogródkiem, kompostownikiem, z minimalistycznym dizajnem i naturalnymi materiałami, z filozofią o jak najmniejszym marnotrawstwie.

Smak mojego dzieciństwa to…

Smaki kuchni polskiej po mojej mamie i kwintesencja kuchni francuskiej po moim tacie. 

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Podejście i filozofia mojej znajomej Jagny Niedzielskiej w swojej książce „Bez Resztek” - czyli jak mądrze planować zakupy, wykorzystać 100% składników i nie marnować nadmiaru jedzenia. 

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Sri Lanka w 2018r. Jakość składników, kolorowych potraw, smak, bogactwo przypraw, kultura, ludzie. To wszystko wpłynęło na moje kubki smakowe i zainspirowało mnie.  

Moje kulinarne guru to…

Alain Passard (3* Arpege, Paryż), Antonio Galapito (Prado w Lizbonie ), Jean Imbert (Acajou, Paryż).

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Fajne jest w kuchni to, że z jakąkolwiek potrawą można eksperymentować, zmienić smaki, łączyć i je dopracowywać. Właśnie to lubię w gotowaniu, że nigdy nie ma nudy. 

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Co chwilę coś nowego próbuję, testuję, odkrywam i ma to wpływ na moje życie. Potrawa to tylko końcowy etap w całym procesie. Interesują mnie ludzie, którzy tworzyli te potrawy od samego początku, od produktu po kompozycję na talerzu. Czyli rolnik, hodowca, kucharz, projektant ceramiki itp. 

Moja największa kulinarna trauma to…

Chyba nie miałem jeszcze i mam nadzieje, że to nie przytrafi się. 

Nigdy nie zjem...

Fast food w popularnych sieciach oraz hot-dogów na stacjach benzynowych...

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Masła, warzyw, przypraw, deski i ostrego noża.

Żywność kupuję…

W małych sklepach osiedlowych z żywnością BIO, od lokalnych rolników, na bazarkach a czasami w supermarketach. 

Dziś na śniadanie jadłem...

Jaglankę. 

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Często podróżuję i wszędzie szukam ciekawych restauracji. Właśnie wróciłem z Zakopanego i tam też da się bardzo dobrze jeść a niekoniecznie kolejną kwaśnicę czy placka po zbójnicku. 

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Na przystawkę kaszankę lub tatar. Na główne danie mielony z ziemniakami z masełkiem i koperkiem. Poleciłbym pierogi. Moje faworyty dla mięsożerców: z gęsiną, z kaczką lub koziną. Dla wege: pierogi ruskie lub z bryndzą, lub z kaszą gryczaną, twarogiem i z suszoną miętą. Na deser szarlotkę na ciepło z lodami albo sernik i jeszcze pierogi z suszonymi śliwkami polane palonym masłem. Wszystko koniecznie zakończyć z domową nalewką (np. pigwówką, cytrynówką czy orzechówką). 

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Przegrzebki. Smażone na złoty kolor na patelni z masłem palonym i solą Maldon.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.