Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Ewa Ługowska - Misa Mocy fot. materiały prasowe

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Ewa Ługowska - Misa Mocy

W naszym dzisiejszym MENU głównym znalazła się Misa Mocy, czyli Ewa Ługowska. Cudotwórczyni, która dzięki wierze w niemożliwe potrafi wyczarować coś z niczego. Blogując, dzieli się swoją pasją i odkryciami, że bez mięsa, nabiału, jaj, glutenu, cukru... również może być smaczne. Przekonują się nie tylko jej czytelnicy, ale również kursanci. Nam Ewa opowiedziała m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach, smakach dzieciństwa i polskich potrawach, które w ciemno poleciłaby turyście z zagranicy.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 06 września 2019 08:26

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

I to jest dobre pytanie. Jedzenie w moim życiu jest wszechobecne, trudno mi nawet na chwilę o nim zapomnieć. Myślę o jedzeniu, czytam o jedzeniu, śnię o jedzeniu… Moje życie to jedzenie.

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Chlebem z samopszy lub płaskurki od Moniki Waleckiej.

Gdybym była knajpą, byłabym…

Żywą Kuchnią.

Smak mojego dzieciństwa to…

Chleb mojej babci wypiekany w piecu kaflowym

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Strączki i kasze. Właśnie odkrywam ich niezwykłe właściwości.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Zazwyczaj smakuje nowości na lokalnych targach. Uwielbiam owoce tropikalne, nieznane mi wcześniej warzywa, oliwki, oliwę z oliwek i dobre wino.

Moje kulinarne guru to…

Każdy, kto traktuje jedzenie jak dar, kto jest wdzięczny za każdy przygotowany posiłek. Spotkałam kilka takich osób…

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Nie lubię monotonii w kuchni. Moje dania prawie zawsze są inne. 

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Fascynuje mnie nowe wykorzystanie znanych produktów. Niezwykłe jest jak z tego co oczywiste, może powstać coś niezwykłego np. chleb z niepalonej kaszy gryczanej, dokla, wrapy z batata. Każde nowe odkrycie poszerza moje horyzonty i zmienia moje życie.

Moja największa kulinarna trauma to…

Jest ich kilka. Kiedyś zjadłam zupę w restauracji, która smakowała starym zmywakiem. Nigdy tego nie zapomnę. Wegańskie lub wegetariańskie dania, które okazują się być mięsnymi tuż przed zakończeniem jedzenia. W Polsce nadal mamy duży problem ze świadomością czym jest, a czym nie jest mięso. Często skwarka postrzegana jest jako produkt nieodzwierzęcy.

Nigdy nie zjem…

Mięsa zwierząt lądowych.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Wszystko da się zastąpić. Alergicy wiedzą o tym najlepiej. 

Żywność kupuję…

Staram się kupować polskie produkty. Zazwyczaj na bazarach, czasem w marketach, 1-2 razy w tygodniu bezpośrednio od rolników.

Dziś na śniadanie jadłam...

Dokle z ogórkiem i solą himalajską.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Warszawa! Moja dieta jest bardzo specyficzna. Tu znajduje wszystko, czego mi potrzeba.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłabym turyście z zagranicy to…

Pierogi, oczywiście. 

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Zupa tajska w zimowy wieczór.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.