Partnerzy portalu
MENU główne czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Głodna Daga! Dagmara Rosiak (głodna Daga); fot. Basia Czartoryska

MENU główne czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Głodna Daga!

Dziennikarka, kucharka, fotografka, a nawet brand managerka – tak mówi o sobie nasza kolejna bohaterka – Dagmara Rosiak, prowadząca stronę Głodna. Oprócz tego pomaga w organizacji wydarzeń kulinarnych, prowadzi szkolenia dla warszawskich restauracji oraz tworzy autorskie projekty łączenia kultury z kulinariami. Jako pierwsi możemy zdradzić, że w ostatni weekend czerwca będziecie mogli ją spotkać na Nocnym Markecie.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 07 czerwca 2019 08:00

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Zdecydowanie to drugie. Uczucie głodu towarzyszy mi przez całe życie, ale dopiero w wieku 21 lat zauważyłam, że dodatkowo ten głód może być sposobem na życie ;) 

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Zdecydowanie chlebem z masłem. Teraz nawet wiem z czyich rąk chciałabym być pieczona i formowana – jak ktoś nie zna profilu true_loaf_microbakery na instagramie to powinien natychmiast to zmienić!

Gdybym był knajpą, byłabym…

Małą, przeszkloną, nad jakąś rzeką. Polsko-włoską lub polsko-francuską.

Smak mojego dzieciństwa to…

Jest ich tak dużo, że ciężko znaleźć ten najważniejszy. Jednak to co pamiętam jako przysmak, to świeży chleb z masłem i cukrem albo racuchy z jabłkami.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Kolacja w Atelier Amaro w nowym miejscu na Placu Trzech Krzyży zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. Smaki lasu próbuję odtworzyć także w mojej domowej kuchni.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Zdecydowanie Meksyk. Mango, avocado i kolendra nabrały tam nowego znaczenia .Gdy przypomnę sobie także smak taco z wołowiną w budce tuż obok dworca autobusowego w Playa Del Carmen lub Chicken Mole w wiosce oddalonej 150 km od Cancun, mam ślinotok! Dlatego mam nadzieję, że do Meksyku niebawem wrócę.

Moje kulinarne guru to…

W Polsce zdecydowanie Darek Barański.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Risotto! Testuje ziarna, wlewam różne wina. To co się nie zmienia to duża ilość masła ;)

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Gdy mieszkałam w Amsterdamie w 2011/12 roku zaczęłam bardziej świadomie chodzić po restauracjach. Nie zapomnę grzybowego consomme, które uświadomiło mi jak wiele można wydobyć smaku z jednego produktu. Po powrocie z wymiany studenckiej, praktycznie od razu zaczęłam pracować w gastronomii.

Moja największa kulinarna trauma to…

Sernik z rodzynkami. Na samą myśl mnie wzdryga.

Nigdy nie zjem...

Żyjących i wijących się robaków.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Masła i wina

Żywność kupuję…

Najczęściej zakupy robię pod Halą Mirowską. Teraz trochę się to zmieniło, bo przeprowadziłam się na Dolny Mokotów i odwiedzam Bazar Olkuska. Lubię też Bakalarską.

Dziś na śniadanie jadłam?

Szparagi w cieście francuskim z pesto z czosnku niedźwiedziego i kozim serem. Mniam

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Amsterdam/Berlin/Barcelona/Warszawa – najchętniej na zmianę ;)

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Zrobiłabym menu degustacyjne: Chłodnik na początek, następnie zrazy wołowe z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym a na deser leniwe z bułką tartą, cukrem pudrem i kompotem rabarbarowym. No ewentualnie sezonowe owoce w koglu moglu.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Jedzenie palcami jest dla mnie największym afrodyzjakiem. W domu najchętniej zajadam się w ten sposób mulami w winie z dużą ilością natki pietruszki, czosnku i szalotki. Rwę bagietkę i maczam w maślanym sosie, oblizując palce. Boże, znowu zrobiłam się głodna!

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.