Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl: Good Place Warsaw fot. facebook.com/goodplacewarsaw

MENU główne, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl: Good Place Warsaw

W naszym dzisiejszym poświątecznym menu znalazł się Damian Dawid Nowak, który sam nie wie, czy chętniej je, czy chętniej o jedzeniu pisze. Autor bloga Good Place Warsaw oraz pięciu książek: "Nieistotne", "Pożegnania", "Wczesne dojrzewanie", "Inaczej niż w lustrze" i "całe Góry wspomnień". Wielokrotnie nagradzany poeta.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 27 grudnia 2019 08:49

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Pozwolę sobie odpowiedzieć cytatem z „Pożegnania z bronią” autorstwa Hemingwaya: „Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.”

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Burak zwyczajny. Niepozorny, a bogaty w składniki odżywcze i pyszny - jeśli się wie, co z nim zrobić.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Stawiam na coś niewielkiego, co przyciąga nie tylko kuchnią, ale i klimatem. Powiedziałbym Vegan Ramen Shop, ale nie jestem weganinem…

Smak mojego dzieciństwa to…

Jednym z pierwszych moich wspomnień z dzieciństwa jest to, gdy pod lodówkę z trudem przepychałem ciężkie, drewniane krzesło. Wszystko po to, żeby dosięgnąć znajdującej się na górnej półce swojskiej kiełbasy.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Na nowo odkryłem dla siebie jarmuż. Zajadałem się nim kilka lat temu, potem poszedł w odstawkę, co jest dla mnie dość typowe, często mam trwające przez dłuższy bądź krótszy czas „zajawki” kulinarne. Nawet nie wiedziałem, jak bardzo za nim tęskniłem!

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Japonia! Uwielbiam smak świeżej ryby o poranku. Kuchnia drastycznie różna od polskiej - dość szybko zatęskniłem za chlebem - ale pełna niespodzianek. Japonia nauczyła mnie, że to produkt jest najważniejszy.

Moje kulinarne guru to…

Dario Cecchini, marzenie dla mnie spełnione, ponieważ miałem okazję zamienić z mistrzem kilka słów w jego restauracji w Panzano, podczas mojej tegorocznej wyprawy po słonecznej Toskanii. Niesamowicie uprzejmy człowiek, jeśli chcecie dowiedzieć się o nim więcej, polecam szósty sezon Chef’s Table (Netflix).

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Pizza. Próbowałem wielu przepisów, od skazanej na porażkę neapolitańskiej (nie mam w domu odpowiednich warunków), przez nowojorską po ułańską fantazję.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Każda, którą przygotowałem w rodzinnym gronie. Gotowanie zbliża ludzi, zacieśnia więzy, dlatego często zdarza mi się zapraszać do kuchni znajomych. W ten sposób stajemy się sobie bliżsi, a jedzenie zmienia nasze życie na lepsze.

Moja największa kulinarna trauma to…

Makaron z keczupem za studenckich czasów.

Nigdy nie zjem…

Koniny.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Kawy. Często jadam na mieście, za to kawa w domu to podstawa!

Żywność kupuję…

Fetyszyzuję Halę Mirowską, choć nie zawsze jestem w stanie się tam zatrzymać. Jest też ryzyko, że zamiar zakupów zmieni się w ucztę w Edzie Redzie…

Dziś na śniadanie jadłam...

Jajka sadzone na boczku, żółtko półpłynne.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Warszawa, w końcu prowadzę bloga o zobowiązującej nazwie Good Place Warsaw! Poza kochaną stolicą, często wracam na rodzinny Śląsk, gdzie jest coraz bogatsza oferta restauracyjna.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Żurek! Uważam, że przy odpowiednim marketingu, mógłby stać się polskim odpowiednikiem ramenu czy laksy. Podstawowe danie kuchni polskiej, sentymentalny smak, który pozwoli przetrwać każdą zimę.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Nikogo nie zaskoczę - czekolada. Jak to powiedziała Miranda Ingram „Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.”

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.