Partner portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl: Jurek Sobieniak fot. www.jerzysobieniak.pl

MENU główne, czyli kwestionariusz Horecatrends.pl: Jurek Sobieniak

W naszym dzisiejszym Menu Głównym postanowiliśmy połączyć ze sobą nieoczywiste smaki, z którymi niewątpliwie kojarzy nam się Jurek Sobieniak. Szef kuchni, technolog i właściciel dwóch restauracji Sypka Mąka oraz bistro Niezłe Bydło znalazł się w naszym ogniu pytań. Jak sobie z nimi poradził? I jakie danie z tego wyszło? Zobaczcie sami!

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 17 stycznia 2020 08:02

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Zdecydowanie żyję, żeby jeść! Bez smaku, tekstury, zapachu życie byłoby monochromatyczne.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

W poniedziałek sosem sojowym, wtorek mielonym, środę tostem francuskim, czwartek parmezanem, piątek pizzą pikanterią (pizza z mojego bistro Sypka Mąka).

Gdybym był knajpą, byłbym…

Dobrym tapas barem albo włoskim bistro! :)

Smak mojego dzieciństwa to…

Pizza z pieczarkami z gazowego piekarnika mojej mamy, a zaraz za nią ruskie pierogi razem z zupą zacierkową!

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Bbq w prawdziwym wydaniu, żebra wołowe, kruchy mostek.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Moim zdaniem ona dopiero będzie, ponieważ w lutym wybieram się do Tajlandii. Bardzo lubię te smaki, dużo umami, czy owoce i przyprawy, które u nas nie można kupić z różnych względów, choćby przewozowych. Mam nadzieję, że ta podróż będzie ciekawym doświadczeniem.

Moje kulinarne guru to…

Nie tyle guru, ale moja bratania dusza w podejściu do gastronomii, czyli David Chang – osoba, która podobnie jak ja skupia się na teksturze i łączeniu kuchni Fusion, często prostej jak np. zrobić żurek i dołożyć do niego makaron z zupki chińskiej.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Chciałbym powiedzieć, że tatar, bo lubię go jeść na mnóstwo różnych sposobów. Ale to będzie po prostu herbata.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Potrawa, która mnie urzekła i miała wpływ na moje życie, to łosoś, chociaż teraz już wiem, że to było sashimi z łososia w sosie herbacianym, które jadłem na kolacji przygotowanej przez Kurta Shellera. To był początek mojej zabawy z gastronomią. Natomiast samo danie sprawiło, że zacząłem zastanawiać się nad pochodzeniem poszczególnych składników w tej potrawie i wtedy doszedłem do wniosku, jak ważna jest znajomość produktów.

Moja największa kulinarna trauma to…

Kotlet mielony z ryżem ze żłobka. Można było nim rzucać o ścianę.

Nigdy nie zjem...

Mózgu małpy.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Sosu sojowego i masła.

Żywność kupuję…

Czasami w dyskontach. Z kolei warzywa kupuję w różnych miejscach, do których jak mam czas, to podjeżdżam. Ale nie fiksuje się na tym, bo życie jest zbyt krótkie, żeby dać wkręcić się w jakieś ideologie z tym związane. Staram się mało kupować, żeby nie wyrzucać.

Dziś na śniadanie jadłem...

Banana.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Bardzo lubię klimaty kuchni maghrebu, czyli Algieria, Maroko, ale nie miałem jeszcze okazji tam być. Chętnie odwiedzę te rejony. Aczkolwiek na pierwszym miejscu zawsze będzie u mnie kuchnia włoska.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Mielony, buraczki, ziemniaki. Moim zdaniem jest to definicja polskiej kuchni domowej.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Krewetki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.