Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Karol Okrasa fot. materiały prasowe

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Karol Okrasa

W naszym dzisiejszym menu wszystko okraszamy. Od A do Z. A to za sprawą Karola Okrasy, który jest gościem naszego głównego MENU. Jak mówi sam o sobie, jest urodzonym szczęściarzem, ponieważ z życiowej pasji uczynił sposób na życie. Przez 11 lat pracował w restauracji hotelu Le Meridien Bristol, gdzie zdobywał zawodowe szlify. Później był szefem kuchni w hotelu Bristol. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter oraz programy kulinarne w telewizji publicznej. Nam opowiedział m.in. o swoich smakach dzieciństwa oraz potrawie, która zmieniła jego życie.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 19 lipca 2019 09:01

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję, żeby jeść.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Nie ma w tym przypadku trybu przypuszczalnego, bo jestem okrasą (śmiech).

Gdybym był knajpą, byłbym…

Miejscem, w którym goście przeżywaliby coś niesamowitego i mogliby poczuć to co ja.

Smak mojego dzieciństwa to…

Opalona świńska skóra i świeże, nieprzecedzone, prosto od krowy mleko z kożuchem.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Podróż do Korei Południowej i weryfikacja życia ulicznego. Street food w zupełnie innym ujęciu niż widziałem do tej pory.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Zdecydowanie Maroko. Wizyta w Chefchaouen i próbowanie tamtejszego tradycyjnego Tajin.

Moje kulinarne guru to…

Paweł Oszczyk i Thomas Keller.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Danie dla mojej córki, bo muszę za każdym razem starać się, żeby zjadła coś innego. Najczęściej są to naleśniki w tysiącach różnych wersji. Jak okazuje się, detale robią różnicę.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

„Veal Zurich”, nazywana zdrobniale córeczką, przygotowana przeze mnie na praktykach w hotelu Jan III Sobieski dawno temu. Uczył mniej tej potrawy Mariusz Wagner, kucharz, którego często wspominam i dziękuję mu za to, że mimo zepsucia przeze mnie potrawy, nie nakrzyczał na mnie :) i pozwolił uwierzyć w to, że każdy w tym zawodzie może się pomylić. Warto jednak starać się i ciężko pracować.

Moja największa kulinarna trauma to…

Staram się nie patrzeć na jedzenie przez pryzmat porażek, których pewnie było wiele z punktu widzenia samego siebie, a traktować je jako wyzwanie i model do tego, żeby zrobić coś lepszego. Może zabrzmi to trochę filozoficznie, ale moim zdaniem warto patrzeć przed siebie, a nie za siebie.

Nigdy nie zjem…

Koniny. W przeszłości jeździłem konno. Hipokryzja przeze mnie przemawia, bo jestem fanem mięsa, ale konina zdecydowanie nie.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Kolendry, miodu i limonki.

Żywność kupuję…

W Lidlu :) Zawsze od dostawcy, którego znam i żywność, którą mogę zweryfikować pod kątem pochodzenia. To ma dla mnie duże znaczenie.

Dziś na śniadanie jadłem…

Płatki owsiane z mlekiem.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Nie mam ulubionego miasta. Nawet najmniejsza wioska może być dla mnie najcudowniejszym odkryciem i to będzie dla mnie największe miasto z perspektywy doznań kulinarnych. Nie rozpatruję miejscowości pod kątem szerokości geograficznej. Liczy się to, co ludzie chcą i mają do zaoferowania.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Jest ich kilka. Na pewno turysta musi spróbować prawdziwej kwaśnicy, która bazuje na dużej ilości ukiszonej kapusty. Gryczaka z Podlasia, który pokazuje, jak patrzymy na kaszę gryczaną w regionie, który jest w moim sercu. Polecam dobrze przygotowaną dziczyznę, polskie grzyby w różnych wersjach. A najprzyjemniej będzie kogoś zaskoczyć kaszubską zupą, która nazywa się „Brzadowa” i jest połączeniem suszonych owoców i grzybów. To jest coś, co mnie osobiście mocno zaskoczyło. 

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Ciągła tęsknota za smakiem mojej żony. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.