Partnerzy portalu
MENU GŁÓWNE czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Łukasz Sawa, Ale Meksyk! Łukasz Sawa, Ale Meksyk!

MENU GŁÓWNE czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Łukasz Sawa, Ale Meksyk!

Z naszym kwestionariuszem zmierzył się dziś Łukasz Sawa, który wraz z żoną Magdą prowadzi blog kulinarny Ale Meksyk! Z odpowiedzi dowiadujemy się dlaczego inspiruje go meksykański trunek mezcal, za co ceni taco oraz czego nie może zabraknąć w jego kuchni.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 23 sierpnia 2019 08:37

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Stanowczo żyję by jeść.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Pomidorem. Zwyczajnie nie wyobrażam sobie bez nich życia :)

Gdybym był knajpą, byłbym…

Taquerią.

Smak mojego dzieciństwa to…

Chałka. Pamiętam jak babcia zaplatała warkocz ciasta drożdżowego i piekła w piecu. Ten zapach i smak połączony z duuuuużą ilością masła, bezcenny.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Mezcal. A że uwielbiam mieszać, miksować i machać shakerem, tak więc sprawdza się mocno nie tylko w koktajlach ale i do flambirowania :)

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Portugalia i wszechobecne Pastéis de nata . Mógłbym jeść bez końca, ale jednak nie są w stanie przebić meksykańskich churros z czekoladą. Druga to Włochy i region Conegliano Valdobbiadene… kolebka najlepszego prosecco superiore pod słońcem.

Moje kulinarne guru to…

W sumie to taka święta trójca… Pierwszy to Rick Stein i jego pasja do owoców morza, drugi to Anthony Bourdain i trzeci to Robert Makłowicz :)

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Chyba nie ma takiego, choć czasem jednak kombinuję z klasykami i coś tam się „przytuninguję” - raz z lepszym powodzeniem, raz z gorszym :)

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Taco w każdym wydaniu.

Moja największa kulinarna trauma to…

W wieku 8 lat próbowałem zrobić w kuchence mikrofalowej jajecznicę z serem gouda. Dość osobliwy smak :)

Nigdy nie zjem…

Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono...

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Pieprzu, chili, limonki i kolendry.

Żywność kupuję…

W wielu miejscach, ale najczęściej jednak w osiedlowych sprawdzonych miejscach.

Dziś na śniadanie jadłem?

Musli z jogurtem naturalnym.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Jest takich wiele miejsc. Każde ma to coś fajnego i smacznego. Warszawa - różnorodność lokali i smaków, Kielce (skąd pochodzę) - zalewajkę świętokrzyską i oczywiście kuchnię mojej mamy, Kraków - maczankę itd.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Żurek, barszcz czerwony z uszkami, dobry bigos i dziczyznę.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Dobry soczysty stek :)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.