Z naszym kwestionariuszem zmierzył się dziś Łukasz Sawa, który wraz z żoną Magdą prowadzi blog kulinarny Ale Meksyk! Z odpowiedzi dowiadujemy się dlaczego inspiruje go meksykański trunek mezcal, za co ceni taco oraz czego nie może zabraknąć w jego kuchni.
Stanowczo żyję by jeść.
Pomidorem. Zwyczajnie nie wyobrażam sobie bez nich życia :)
Taquerią.
Chałka. Pamiętam jak babcia zaplatała warkocz ciasta drożdżowego i piekła w piecu. Ten zapach i smak połączony z duuuuużą ilością masła, bezcenny.
Mezcal. A że uwielbiam mieszać, miksować i machać shakerem, tak więc sprawdza się mocno nie tylko w koktajlach ale i do flambirowania :)
Portugalia i wszechobecne Pastéis de nata . Mógłbym jeść bez końca, ale jednak nie są w stanie przebić meksykańskich churros z czekoladą. Druga to Włochy i region Conegliano Valdobbiadene… kolebka najlepszego prosecco superiore pod słońcem.
W sumie to taka święta trójca… Pierwszy to Rick Stein i jego pasja do owoców morza, drugi to Anthony Bourdain i trzeci to Robert Makłowicz :)
Chyba nie ma takiego, choć czasem jednak kombinuję z klasykami i coś tam się „przytuninguję” - raz z lepszym powodzeniem, raz z gorszym :)
Taco w każdym wydaniu.
W wieku 8 lat próbowałem zrobić w kuchence mikrofalowej jajecznicę z serem gouda. Dość osobliwy smak :)
Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono...
Pieprzu, chili, limonki i kolendry.
W wielu miejscach, ale najczęściej jednak w osiedlowych sprawdzonych miejscach.
Musli z jogurtem naturalnym.
Jest takich wiele miejsc. Każde ma to coś fajnego i smacznego. Warszawa - różnorodność lokali i smaków, Kielce (skąd pochodzę) - zalewajkę świętokrzyską i oczywiście kuchnię mojej mamy, Kraków - maczankę itd.
Żurek, barszcz czerwony z uszkami, dobry bigos i dziczyznę.
Dobry soczysty stek :)
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.