Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Maciej „Bilon” Bilka Maciej „Bilon” Bilka, właściciel Gringo, fot. PTWP

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Maciej „Bilon” Bilka

W przyszłym tygodniu Gringo świętuje swoje 5. urodziny. W kwietniu 2014 roku Maciej „Bilon” Bilka otworzył pierwszy lokal na Mokotowie. Obecnie Gringo ma trzy stałe lokalizacje w stolicy oraz jedną w Gdańsku. Do tego dochodzą letnie punkty plenerowe i food trucki. Z okazji urodzin sieci „Bilon” znalazł się w naszym dzisiejszym Menu głównym i opowiedział m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach, smakach dzieciństwa i afrodyzjakach.

Autor: JS/Horecatrends.pl Data: 12 kwietnia 2019 08:27

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Jem, żeby żyć i żyję, żeby jeść (haha).

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Wodą lekko gazowaną.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Gringo.

Smak mojego dzieciństwa to…

Surówka z marchewki i jabłka mojej babci oraz zrazy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Ostatnia kulinarna inspiracja…

Fish taco w Meksyku.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Włochy, Tajlandia i Meksyk.

Moje kulinarne guru…

Jest wielu świetnych kucharzy, których podziwiam, ale rodzima babcina kuchnia była zawsze dla mnie najbardziej życiowa. Również babcia mojej córki, czyli moja teściowa, świetnie gotuje.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Steki. W zależności od rodzaju mięsa, mimo że przyrządza się je podobnie, potrafią różnie smakować.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Oczywiście Chilli con carne.

Moja największa kulinarna trauma to…

Kiedyś w Korei zatrułem się jakimś gulaszem.

Nigdy nie zjem…

Duriana, byczych i jakichkolwiek jąder oraz mózgu.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Świeżych i dobrej jakości produktów.

Żywność kupuję…

Na ogół na bazarkach oraz od dostawców, którzy zaopatrują mnie w gastronomii. Dużo produktów w domu mam z kooperatywy.

Dziś na śniadanie jadłem?

Banana, awokado i pomidory. Jestem obecnie na diecie warzywno – owocowej.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Bangkok.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Gołąbki.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Z pewnością jest ich dużo jak np. homar czy ostrygi, ale pozostając w duchu Gringo stawiam na kolendrę, kumin i chilli.

Czytaj również: Gringo: Profil kuchni charakteryzuje hasztag „Gastrofaza” (wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.