MENU GŁÓWNE czyli kwestionariusz horecatrends.pl. Maciek Żakowski! Maciek Żakowski - Współtwórca Restaurant Week Polska, Fine Dining Week i World Class Cocktail Festival oraz sieci ORZO people-music-nature

MENU GŁÓWNE czyli kwestionariusz horecatrends.pl. Maciek Żakowski!

Restaurant Week coraz bliżej. Czekających na festiwal zapraszamy do lektury kwestionariusza horecatrends.pl, w którym prześwietlamy współtwórcę tego wydarzenia. Maciek Żakowski odpowiada na nasze gastropytania.

Autor: horecatrends.pl Data: 12 października 2018 08:04

HT: Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

MŻ: Życie toczy się wokół jedzenia. Tworzę okoliczności jedzenia.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Polską jarską zapiekanką casserole.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Byłbym przełomowym polskim konceptem restauracyjnym w największych miastach świata zgodnie z planem, który odkładam z roku na rok. Na dzisiaj byłbym naszym ORZO.

Smak mojego dzieciństwa to…

Kajzerka lub małgorzatka z żółtym serem i pomidorem. Czekoladowy torcik mojej ukochanej Babci. Schabowy, mielone.

Ostatnia kulinarna inspiracja?

Ruch zero-waste, renesans polskiej kuchni jarskiej

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Pierwsze odkrycie Azji, tuż po liceum.

Kulinarne guru

W Polsce moje babcie, Chef Aleksander Baron. Międzynarodowo Rene Redzepi za naturalną bezpretensjonalność i Massimo Bottura za szacunek do żywności.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Szakszuka.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Lobster roll.

Największa kulinarna trauma?

Pnom Penh w Kambodży.

Nigdy nie zjem..?

Koniny.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Zróżnicowanej soli, świeżych warzyw, jajek.

Żywność kupuję…

Na bazarku i w ulubionej sieci handlowej, coraz częściej online.

Dziś na śniadanie jadłem?

Pół litra świeżego soku marchwiowo-buraczano-jabłkowo-pomarańczowego i śniadaniowego hotdoga w naszym ORZO.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Nowy Jork, Singapur, Londyn, Warszawa, Supraśl.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Zdrowsze wersje polskich potraw z książki “Pysznie i zdrowiej!”, którą w ramach agencji Planoia przygotowaliśmy dla sklepów Biedronka.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Warzywa: w zapiekance, na parze, w sosie, gotowane, smażone, pieczone.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.