Partner portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Magiczny Składnik

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Magiczny Składnik

Tomek Czajkowski, autor bloga Magiczny Składnik, którego założył z miłości do gotowania z niesamowitych składników. Stara się z jednej strony gotować, odsłaniając prawdziwą naturę głównych składników, a z drugiej strony poszukuje tego “magicznego składnika”, który sprawia, że wariują kubki smakowe. Wielki fan kuchni fusion. Łączy kulinarne tradycje i techniki wschodu z polskimi produktami i smakami.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 01 lutego 2019 10:24
Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Na szczęście nie muszę wybierać, bo natura stworzyła nas tak, że czerpiemy przyjemność z dostarczania sobie energii do życia.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Dobrym winem, np. Amarone. Siedziałbym sobie w beczce albo w butelce i co roku byłbym coraz lepszy, a na pewno trochę inny. W wyjątkowych okazjach sprawiałbym ludziom radość.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Bistro założonym przez chefa Wita Szychowskiego, który jeszcze go nie otworzył, ale kiedy to zrobi chciałbym być tym właśnie miejscem.

Smak mojego dzieciństwa to…

Na pewno chrupiące skwarki na pierogach ruskich babci i warzywa i owoce z naszej działki. Jadłem wtedy wszystko, nawet to co było niejadalne lub na surowo się nie jadało.

Ostatnia kulinarna inspiracja?

Ostatnio patrzę na gotowanie bardziej z naukowego punktu widzenia. Obserwuję i próbuję zrozumieć procesy biochemiczne i fizyczne, które dzieją się z jedzeniem podczas obróbki i jak to wpływa na smak i konsystencję. Nie chodzi mi tutaj o kuchnię molekularną, mówię o prawdziwym jedzeniu.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Tajwan

Kulinarne guru...

Może nie tyle kulinarne, co medialne - David Chang.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Moja wariacja na temat makaronu z pomidorami. Raz robię z surowych, raz podgrzewam na oliwie z czosnkiem, raz dodaję sera, innym sporo świeżych ziół. To jest takie moje danie dla którego na początku września od kilku lat robię słoiki z najlepszymi pomidorami.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Na pewno ramen. Dzięki jedzeniu i później gotowaniu tej zupy zacząłem się zagłębiać na poważnie w kuchnię Azji. Poznałem też ludzi pełnych pasji i wiedzy, którzy zarazili mnie poszukiwaniem japońskich, wietnamskich czy chińskich smaków i odrzucenie spolszczonej wersji podawanej w niezliczonych knajpach w naszym kraju.

Największa kulinarna trauma?

Pieczenie pszennego chleba na zakwasie. Nie wiem dlaczego prawie nigdy mi to nie wychodzi. 

Nigdy nie zjem..?

Oczu. Uważam to za obrzydliwe, a jestem wstanie zjeść wszystko.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Masła, dobrej soli i pieprzu. Mąki, jajek i warzyw.

Żywność kupuję…

Przynajmniej raz w tygodniu jeżdżę na Halę Mirowską, mam też swoje ulubione sklepy specjalistyczne rozsiane po całej Warszawie. Resztę zakupów uzupełniam jednak w marketach, w których można jednak kupić praktycznie wszystko.

Dziś na śniadanie jadłem...

Często na śniadanie czy inne posiłki robię sobie takie bowle z tym co znajdę w lodówce. Często nie ma w nich rozróżnienia na kompozycje typowo śniadaniowe lub kolacyjne. Dzisiaj był wędzony twaróg, gotowane przez 6 minut jajko, pół awokado i pomidor malinowy. Wszystko posypane wędzoną sol i pieprzem.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Kraków. Mam tam znajomych, którzy wiedzą gdzie się aktualnie najlepiej jada i zawsze wracam z Krakowa z głową pełną inspiracji. Z kolei krakowianie uważają, że w Warszawie gastronomia stoi na wyższym poziomie. Pewnie rządzi tu zasada "... cudze chwalicie"

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Pierogi ruskie z okrasą i polskie kiełbasy.

Mój kulinarny afrodyzjak to… 

Uwielbiam zapach marakui.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.