Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl:  Maia Sobczak - Qmamkasze.pl Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze, fot. materiały prasowe

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Maia Sobczak - Qmamkasze.pl

W naszym dzisiejszym MENU głównym stawiamy na kaszę, a zainspirowała nas do tego Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze. Maia z wykształcenia jest psychologiem, choć śmieje się pod nosem, że uprawia głównie psychologię pozytywną. Dietoterapeutką, która pracuje w oparciu o najstarsze medycyny świata i konsultantką Ajurwedy z ramienia Jiva institute w Indiach.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 13 września 2019 08:17

Maia Sobczak na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, kusi pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, ludzi i świat. Stylizuje kulinarnie i gotuje, ile wlezie – w końcu trening czyni mistrza. Uważa, że szacunek, pewna doza pokory i poczucie humoru sprawiają, że świat zaczyna poruszać się z większą gracją. Napisała wraz z Grzegorzem Łapanowskim "Szkołę na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny" (2014), a sama trzy bestsellery: "Qmam kasze, czyli powrót do korzeni" (2015) , "Przepisy na szczęście" (2017) i "Qmam Kasze. Do ostatniego okruszka" (2018). Zobaczcie, jak Maia poradziła sobie z naszym dzisiejszym MENU głównym.

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Zdecydowanie żyję, żeby smakować, życie też!

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Rokitnikiem, mirabelką albo karczochem - wszystkie mają dość złożony smak i są po prostu nieoczywiste.

Gdybym była knajpą, byłabym…

Miejscem, w którym karmi się innych miłością.

Smak mojego dzieciństwa to…

Chleb pieczony przez Babcię, naleśniki z gniecionymi truskawkami, leniwe na mleku, zacierkowa zalewajka z ziemniakami, pomidory ze śmietaną, ogórkowa mojej Mamy i makaron smażony. Mogłabym wymieniać w nieskończoność - większość z tych smaków znajdziesz w mojej książce „Qmam Kasze. Do ostatniego okruszka”.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Ogórki z ananasem, sałacianka z Water&Wine i liście kaparów - uwielbiam!

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Właściwie każda, bo każdą wyznaczają lokalne markety, restauracje czy street food - wszystko w opcji wege. Wiecznie mówię i myślę o jedzeniu, jeśli nie gotuję, to oglądam jedzenie, stylizuję, fotografuję albo zwyczajnie wącham i smakuję. Wszystko kręci się wokół jedzenia, nawet kolory opisuję w większości smakami - czyli jest ogórkowy, gorzkiej czekoladowy, słonecznikowy, kawy z mlekiem, cytrynowy i tak dalej.

Moje kulinarne guru to…

Głupio to zabrzmi, ale nie mam. Najbliższa mojemu sercu jest buddyjska mniszka Jeong Kwan - szuka w jedzeniu dokładnie tego co ja.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Bulion, który jest podstawą wszystkich zup, a jego skład zależy od pory roku, zasobności lodówki i miejsca, w którym go gotuję. Jest takich frykasów więcej, a ich występowanie uzależnione jest głównie od smaków mojej rodziny - to jest moja najpiękniejsza codzienność.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Krupnik, od niego się wszystko zaczęło.

Moja największa kulinarna trauma to…

Nie mam albo nie pamiętam - skupiam się zawsze na pozytywach. Jako dziecko nie znosiłam tłustego rosołu i wszelkich podrobów, no ale to raczej jasna sprawa. Urodziłam się już wege ;-)

Nigdy nie zjem…

Ciężko mówi się słowo nigdy, bo nie wiem do czego może nas zmusić sytuacja - ale z wyboru nigdy nie zjem mięsa. Myślę tu o czymś, co kiedyś było żywą istotą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.