Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Marcin Przybysz Marcin Przybysz

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Marcin Przybysz

W kwestionariuszu horecatrends.pl Marcin Przybysz – szef kuchni Epoka.

Autor: horecatrends.pl Data: 04 października 2019 08:50

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Inaczej - ja żyję po to, żeby gotować.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym...

Sosem pomidorowym - prosta, niepozorna podstawa, która daje nieograniczone możliwości, także w wysokiej kuchni

Gdybym był knajpą, byłbym...

Restauracją EPOKA, której drzwi otworzyliśmy na początku września, ale tak naprawdę pracowaliśmy nad nią od ponad roku. EPOKA to najwyższa jakość i dbałość o każdy szczegół, podane w bardzo swobodnej i przyjacielskiej atmosferze. Menu restauracji to wyraz mojej fascynacji polską kuchnią i historią oraz starymi przepisami, po które sięgam z wielką przyjemnością. Uważam, że nasza rodzima kuchnia ma wiele do zaoferowania. Jej korzenie i złożoność są niezwykle fascynujące i ... bardzo kosmopolityczne. Taka właśnie jest również sama EPOKA.

Smak mojego dzieciństwa to...

Świeżo zerwane strąki groszku od babci z ogródka.

Ostatnia kulinarna inspiracja?

Jest ich tak wiele, że ciężko wskazać jedną. Codziennie inspiruje mnie coś nowego. Jednak ostatnio ciągle siedzę w starych księgach i szukam przepisów, np. na świetne ostrygi czy schab. Stare wydawnictwa mnie kręcą i inspirują.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe...

Myślę, że była to podróż do Azji.

Kulinarne guru

Duże wrażenie zrobił na mnie Rosmus Kofoed z Geranium oraz jedzenie jakie serwuje. Odbywałem u niego w tym roku staż, to było bardzo ciekawe przeżycie. 

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej...

Pasta - często jadam ją w domu po pracy i chętnie z nią eksperymentuję.

Potrawa, która zmieniła moje życie...

Tu raczej myślę o doświadczeniu restauracyjnym, które mnie zachwyciło. Był to pierwszy kontakt z menu degustacyjnym. Od razu bardzo spodobał mi się koncept i wizja, jaka za nim stała. Od tamtej pory jestem wielkim fanem tego typu menu i sam chętnie zaskakuję nim gości EPOKI, budując napięcie kolejnymi odsłonami Przepisów.  

Największa kulinarna trauma?

Gdy serwis idzie nie tak jak trzeba.

Nigdy nie zjem..?

Jest parę takich produktów, ale wolę zachować je dla siebie (śmiech).

W mojej kuchni nie może zabraknąć...

Żywego ognia - uwielbiam smak dań opalanych żywym ogniem.

Żywność kupuję...

Staram się kupować u lokalnych dostawców, na bazarach lub prosto od rolnika. Czasami sprowadzam wybrane produkty bezpośrednio z zagranicy, bo koniec końców najważniejsza dla mnie jest jakość.

Dziś na śniadanie jadłem?

Akurat dziś zjadłem pączka, ale codziennie razem z całym zespołem EPOKI staramy się zdrowo zaczynać dzień. Zawsze wspólnie zjadamy śniadanie - głównie jogurty i płatki owsiane.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to....

Nie mam takiego miejsca, zamiast wracać do jednego miasta, z dużą przyjemnością i ciekawością świata odkrywam nowe kulinarne destynacje.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to...

Temat polskich potraw jest mi najbliższy. Nad menu degustacyjnym EPOKI, które składa się z polskich specjałów na przestrzeni różnych epok, pracowałem przez cały ostatni rok. Z tego względu zagranicznemu turyście najchętniej poleciłbym spróbowanie całego, nawet najmniejszego setu degustacyjnego w EPOCE. A jeśli miałbym podać konkretne danie, to z nowego menu, które wprowadzimy w połowie października, poleciłbym assiette z żubra z trawą żubrową oraz sandacza z rakami.

Mój kulinarny afrodyzjak to...

Nie ma jednej takiej rzeczy. Jak afrodyzjak działa zestawienie czynników, takich jak perfekcyjnie zaaranżowane otoczenie, klimat miejsca i uczucia włożone w zrobienie dania. Te składniki, w połączeniu, mają szansę zrobić duże wrażenie na drugiej osobie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.