Partner portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Michał Grzywacz i Cezary Powała Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie Kuchni Pokazowej Makro Polska

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Michał Grzywacz i Cezary Powała

W dzisiejszym kwestionariuszu horecatrends.pl zagościł duet: Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie Kuchni Pokazowej Makro Polska.

Autor: horecatrends.pl Data: 13 grudnia 2019 08:11

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Jako idealnie zgrany i uzupełniający się duet zgodnie i zdecydowanie możemy powiedzieć, że żyjemy, aby jeść i czerpiemy z tego ogromną przyjemność. Bez jedzenia życie nie miałoby sensu.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym...

Tu reprezentujemy dwa odmienne, ale jakże dobrze oddające nasze charaktery przykłady.

Cezary to czarnuszka – to mój ulubiony produkt, na początku lekko gorzkawy smak nieco przypominający kawę, a następnie zmiana w ostry muszkatołowo-korzenny. Michał zaś to stek wołowy – koniecznie krwisty.

Obaj w życiu zawodowym i prywatnym dopasowujemy się i zmieniamy bardzo dynamicznie, zależnie od sytuacji, tak jak smaki i aromaty w czarnuszce czy stopnie wysmażenia w steku. Czarnuszka jest uniwersalna pasuje do dań głównych, naparów czy też deserów. Stek jest niemalże równie uniwersalny i dynamiczny w swoich przemianach.

Gdybym był knajpą, byłbym...

Tu ponownie jesteśmy jednogłośni co do specyfiki miejsca: niewątpliwie byłoby to niewielkie bistro z sezonową i nowoczesną kuchnią autorska w przystępnych cenach, jednakże w wydaniu Cezarego to optymalna gama wyśmienitych produktów, a w przypadku Michała to równie wykwintny, lecz bardziej klasyczny, „kawałek” mięsa.

Smak mojego dzieciństwa to…

Odzywają się więzy rodzinne i dwa jakże odmienne przykłady kulinarnego kunsztu naszych babć, Cezary i wigilijny barszcz czerwony, a do niego uszka z grzybami… i Michał – i leniwe kluski…

Ostatnia kulinarna inspiracja?

„Polskie Skarby Kulinarne”, a konkretnie smaki i produkty niekiedy zapomniane, ale jakże charakterystyczne. To m.in. rokitnik, szara reneta, pigwowiec, dzika róża, czarny bez. Wykorzystując je, przygotowaliśmy niejedno danie główne, deser czy herbatę. Dzięki tym składnikom uzyskaliśmy w daniach bardzo charakterystyczny smak, a łącząc go na przykład z polskim miodem gryczanym, otrzymaliśmy coś naprawdę wspaniałego.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Obaj zwiedziliśmy różne kulinarne raje. Każdy z nas był w innym miejscu, próbował innych lokalnych specjałów i zachwycał się smakami i aromatami królującymi w danej kuchni. Cezary najlepiej wspomina podróż do USA - każdy stan, to zupełnie inne dania, inne światy, Nowy Jork i wspaniałe „hot-dogi”, Texas i wyśmienite „chilli con carne” albo wspaniałe kraby w Miami. Michałowi zaś rozkosz podniebienia zapewniają brytyjskie „Sunday roast”, szkockie małże czy niemieckie „bratwurst”.

Kulinarne guru

Gordon Ramsay, Anthelme Brilat-Savarin; sami zdecydujcie, który jest czyj…

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Obaj zgadzamy się z teorią, że nie ma dania, które dwukrotnie smakuje tak samo. Cezary wskazuje na krem z dyni i „winę” leżąca po stronie samej dyni, zaś Michał mówi o czekoladowym „Brownie”, w którym detale takie jak wilgotność wanilii wpływają na smak i jakość produktu finalnego.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.