Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Paweł Łukasik! Paweł Łukasik

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Paweł Łukasik!

Owoce morza, zakwas buraczany i wątróbka... Paweł Łukasik, współautor książek kulinarnych i założyciel bloga "Gotowanie z Pasją" opowiada nam o swoich inspiracjach i doświadczeniach związanych ze smakowaniem.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 21 grudnia 2018 10:14

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję żeby próbować dobrych rzeczy i aby to sprawiało radość.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Najchętniej papryczką chili, ale realnie to pewnie wątróbką

Gdybym był knajpą, byłbym…

Francuskim bistro.

Smak mojego dzieciństwa to…

Smak Świat Bożego Narodzenia, ale też smak podrobów jak flaki, smażona wątróbka z cebulką czy też jajecznica z móżdżkiem. Dobrze też pamiętam smak tatara, który zawsze musiał być u cioci gdy przyjeżdżałem do niej oraz smak klasyki z lat 80-tych czyli jajek na twardo w majonezie z zielonym groszkiem.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Książka w nowoczesną kuchnią grecką, którą nabyłem po ostatnich wakacjach w Grecji, aby nauczyć się przygotowywać te smaki, które kosztowałem na miejscu ale z nowoczesną nutą.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Pierwszy wyjazd za granice w moim życiu jako dziecko do Rumunii gdzie poznałem smak ichniejszego pasterskiego sera i skosztowałem sałatki szopskiej przygotowywanej na jego bazie. Zresztą tego specyficznego sera dodają niemal wszędzie (nomem omen jest on pyszny) i przygotowują z niego chłodnik, ale też posypują nim smażone frytki.

Moje kulinarne guru to…

Na pewno z dzieciństwa to moja Babcia (Halina Dycyan z domu Jakimowska), która gotowała przepysznie i nie dało się tego po prostu nie jeść. W późniejszych czasach pojawiły osoby z mediów, które popularyzowały kuchnię jak Robert Makłowicz czy też Pascal Brodnicki (prekursorzy tego w Polsce) a następnie genialny Anthony Bourdain, którego wręcz uwielbiałem czy też Jamie Oliver zarażający swoją pasją do gotowania.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Nie jest to danie, gdyż mam na myśli zakwas buraczany, ale za każdym razem wychodzi mi ciut inaczej i za każdym razem trochę inne rzeczy do niego dodaje. Teraz przygotowuję go już od około 1,5 miesiąca ze względu na Święta aby był zapas i każdy garnek zakwasu jest trochę inny.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Stanowczo są to owoce morza, w których się zakochałem, więc wszystko z nimi związane było dla mnie wielkim odkryciem.

Moja największa kulinarna trauma to…

Szpinak z dzieciństwa, który był podawany jako bezkształtna zmiksowana breja. Natomiast dodam, że dzisiaj szpinak uwielbiam i nawet sam go sadzę, aby taki świeży dodawać do sałatek czy też przygotowuję z nim tartę szpinakową z łososiem.

Nigdy nie zjem..

Najbardziej moim gustom nie odpowiadają wszelkiego rodzaju robaki, które czasami w kuchni pojawiają się jako ekstrawaganckie elementy. Jest mi to na tyle zbędne i nie widzę wartości dodanej w ich używaniu, że nie chciałbym ich używać w swojej kuchni.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Zawsze czosnku i natki pietruszki w dowolnej ilości, którą wręcz dodawał bym do każdego dania w dużych ilościach. Ich połączenie jest genialne i uwielbiam też na bazie natki pietruszki przygotowywać pesto z jakimiś dostępnymi u nas orzechami jak orzechy laskowe czy też włoskie dodając do tego tłoczony na zimno lej rzepakowy lub lniany.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.