Partner portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Roślinniejemy! Weronika Pochylska, Head of Development, RoślinnieJemy i Maciej Otrębski, Strategic Partnership Manager, RoślinnieJemy

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Roślinniejemy!

Dzisiaj MENU główne czyli kwestionariusz horecatrends.pl w wydaniu roślinnym, bo zaprosiliśmy do niego Weronikę Pochylską i Macieja Otrębskiego, twórców kampanii RoślinnieJemy. Zobaczcie co i kto inspiruje fanów naturalnej zielonej kuchni do działania i gotowania...

Autor: www.horecatrends.pl Data: 04 stycznia 2019 10:10

Celem kampanii RoślinnieJemy jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych, właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań.

Weronika Pochylska, Head of Development, RoślinnieJemy

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Od nieco ponad roku zdecydowanie bardziej jem, żeby żyć. To nie zmienia faktu, że nadal jest to jedzenie, które cieszy kubki smakowe, głównie za sprawą ulubionych dodatków, które zawsze chowam w szufladzie.

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Kiedyś przyjaciółka powiedziała mi, że najbardziej kojarzę jej się z… laską cynamonu. Podobno chodziło o słodko-pikantny charakter, ale zgodziłabym się głównie przez uwielbienie do korzennych przypraw i aromatów. Cynamon pachnie spokojem, a ten cenię sobie nade wszystko, zwłaszcza wieczorami.    

Gdybym była knajpą, byłabym…

Małą włoską restauracją ze społecznym ogródkiem. Pachnącą pomidorami, ziołową focaccią i owocową Grappą. W środku wybrzmiewaliby pewnie Lauryn Hill, Erykah Badu i Masta Ace.     

Smak mojego dzieciństwa to…

Kruszonka z drożdżówki mojej mamy.

 Ostatnia kulinarna inspiracja to…

 Grillowany kalafior na zimowym pesto z bloga Jamiego Oliviera.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Zabrzmi ckliwie, ale żadna Praga, Amsterdam, Paryż czy Londyn nie mają porównania z letnimi wyjazdami do domku mojego taty w Krajeńskim Parku Krajobrazowym. Tam pomidory, poziomki, lubczyk, jagody, truskawki i borówki smakują jak szczęście.

Moje kulinarne guru to…

Dziadek Henryk i ciocia Daniela. 

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Zupa miso.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Roślinne spaghetti carbonara z wędzonym tofu, cebulką, śmietaną owsianą/sojową i toną drobno posiekanej natki pietruszki.

Moja największa kulinarna trauma to…

Z dzieciństwa - wątróbka.

Nigdy nie zjem…

Na dziś - niczego, co pochodzi z przemysłowej hodowli zwierząt. Mam nadzieję, że nigdy nie zmusi mnie do tego żadna “siła wyższa”. 

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Czosnku, płatków drożdżowych, wędzonej papryki, płatków owsianych, mieszanki kasz i oliwy.

Żywność kupuję…

Warzywa i owoce w warzywniaku 100 metrów od moich drzwi, zapasy roślinnych cudów w “Urban Vegan”, suche produkty, tofu i jogurty w Lidlu albo Netto.

Dziś na śniadanie jadłam?

Owsiankę z jabłkami, cynamonem i masłem orzechowym.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Warszawa, bo zawsze jadam tam w dobrym towarzystwie, za którym się stęskniłam.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłabym turyście z zagranicy to…

Pierogi z kapustą i grzybami z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Wszystko, co azjatyckie.

 

Maciej Otrębski, Strategic Partnership Manager, RoślinnieJemy

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Drugie stwierdzenie jest bliższe mojemu sercu (i żołądkowi) - pyszne jedzenie w dobrym towarzystwie to jeden z moich ulubionych sposobów na dobry humor. Gdy czasu jest mniej - jem by żyć.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Jak byłem dzieckiem babcia mówiła do mnie per “pomidorku”.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Kawiarnią w centrum miasta, serwującą kawę parzoną metodami alternatywnymi i czekoladowe brownie z masłem orzechowym.

Smak mojego dzieciństwa to…

Kopytka w towarzystwie ogórków konserwowych, czyli jedna z niewielu potraw z okresu przedszkolnego, które miło wspominam. Dodałbym jeszcze zupę ogórkową z tartych ogórków kiszonych, koniecznie ze skórką - tak smakowały obiady u babci.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Paryskie bistro Tien Hang. Na co dzień inspiruje mnie pasja do pieczywa Zosi Barto i jej załogi z krakowskiej piekarni Zaczyn.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Brazylia - kuchnia roślinna w brazylijskim wydaniu jest pyszna, a awokado zawsze idealnie świeże. Do tego potrawy ze świeżego chlebowca, czy mus z jagód acai na każdym rogu.

Moje kulinarne guru to…

Trudno mi wskazać guru. Z pewnością duże wrażenie wywarł na mnie ostatnio Tomasz Olewski z poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Tofucznica, czyli roślinna alternatywa do jajecznicy - niezależnie od sposobu przyprawienia, zawsze pyszna. Czarna sól kala namak, która odpowiada za jajeczny smak stanowi za każdym razem punkt wyjścia.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Burgery buraczane - może to, że zmieniły moje życie to dość ryzykowna teza, ale z pewnością zmieniły moje spojrzenie na warzywa.

Moja największa kulinarna trauma to…

Falafel z keczupem.

Nigdy nie zjem...

Od prawie 10 lat nie jem mięsa - chyba to się nie zmieni. Odpowiedziałbym, że nigdy nie zjem mięsa, ale z drugiej strony z niecierpliwością czekam na pojawienie się na rynku mięsa hodowanego komórkowo - wtedy z chęcią go spróbuję.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Płatków drożdżowych, papryki wędzonej, pasty miso, czyli elementarza roślinnego umami.

Żywność kupuję…

Zazwyczaj w Lidlu lub w Biedronce oraz na krakowskim Starym Kleparzu.

Dziś na śniadanie jadłem?

Czekoladowy budyń jaglany.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to….

Paryż, bo ostatnio coraz bardziej zaskakuje mnogością ciekawych miejsc serwujących roślinne potrawy. Kulinarne wyprawy do Berlina to klasyk, ale w Krakowie, gdzie obecnie mieszkam też można świetnie zjeść - mogę polecić Ka Udon Bar, Youmiko czy Zaczyn.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Pierogi z kapustą i grzybami.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

To zmienia się jak w kalejdoskopie - ostatnio zupa miso.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Rafał

    Lubię tych dwoje!

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.