Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Sylwia Ładyga! Sylwia Ładyga, fot. facebook.com/ostranaslodko/

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Sylwia Ładyga!

Autor: Horecatrends.pl Data: 26 października 2018 08:52

Sylwia Ładyga szerokiemu gronu osób dała się poznać jako uczestniczka 5. edycji kulinarnego show MasterChef Polska. I chociaż nie wygrała programu, świetnie sobie radzi w kuchni i poza nią.

Wszędzie jej pełno. Jest autorką bloga „Ostra na słodko”, za który otrzymała drugie miejsce w konkursie „Kulinarny Blog Roku 2016”. Publikuje teksty w magazynach kobiecych. Prowadzi warsztaty, festiwale, pokazy kulinarne oraz akcje charytatywne, a od niedawna wykłada na wydziale cukiernictwa w Krakowskiej Szkole Restauratorów. Miłośniczka podróży, poznawania kuchni świata, wielbicielka pieczenia serników, totalnie uzależniona od kawy dzisiaj w naszym Menu głównym.

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję, żeby jeść! Jedzenie to jedna z największych moich przyjemności w życiu. Próbowanie nowych smaków, nowych dań, szukanie inspiracji – to coś, co ciągle mnie napędza oraz pozytywnie nakręca do działania i trwania na kulinarnej drodze, którą podążam przez życie.

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Zabrzmi to banalnie, ale zdecydowanie czekoladą. Białą czekoladą. Bez niej nie wyobrażam sobie życia, a w mojej kuchni przerobiłam już jej tony. I pewnie tyle samo zjadłam!

Gdybym była knajpą, byłabym…

Zdecydowanie food truckiem! Często podróżuję. Nie lubię stać w miejscu, a monotonia mnie przytłacza i sprawia, że codzienność przestaje cieszyć. Dlatego kocham, jak coś dzieje się dookoła. Im więcej tym lepiej!

Smak mojego dzieciństwa to…

Babcine kopytka na słodko, z masłem i cukrem.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Niedawno wróciłam z kolejnej podróży do Afryki. Tym razem trafiłam na Djerbę, która totalnie rozkochała mnie w sobie jak żadna inna wyspa! Widoki, klimat, cudowni ludzie i najlepszy na świecie kuskus, jaki w życiu jadłam! Z kolei teraz lecę do Włoch, ale jak tylko wrócę, w mojej kuchni będą królowały arabskie przysmaki.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Wszystkie moje podróże nakręcają mnie i inspirują. W każdym kraju znajduję coś, co sprawia, że moje kubki smakowe wariują! Na Djerbie był to cudowny kuskus, w Egipcie zupa z soczewicą, na Rodos zapiekana papryka, na Krecie aromatyczna moussaka, w Hiszpanii cudowne ryby, a w Chinach… świńskie uszy zjedzone zupełnie nieświadomie.

Moje kulinarne guru to…

Żadna ze światowych sław nie jest moim guru i na żadnej nie wzoruję się. Natomiast jest nim moja ukochana mama, która kiedyś uciekała od garów, a od kiedy ja bloguję, to i ona ponownie z przyjemnością zagląda do kuchni. Mama totalnie zaraziła się miłością do pieczenia. Szuka inspiracji, a potem odpala piekarnik, robiąc mi niespodziankę!

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Heh, można powiedzieć, że SERNIK! To sernik był „przepustką” do MasterChefa – programu, który przewrócił moje życie do góry nogami!

Moja największa kulinarna trauma to…

Nigdy w życiu nie jadłam i nie zjem jajek w majonezie – serio!

Nigdy nie zjem…

Powyżej!

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Jeśli chodzi o sprzęt, nie wyobrażam sobie pracy bez dobrego, ostrego noża. Z kolei w szafce nie może zabraknąć mąki pszennej!

Żywność kupuję…

W dużych marketach. Natomiast po warzywa i owoce gonię na znany krakowski Kleparz.

Dziś na śniadanie jadłam?

Tosty z szynką i mozzarellą!

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Nie mam jednego ulubionego. Ale w Krakowie mam swoje ulubione miejscówki!

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Myślę, że dobrym schabowym żaden turysta nie pogardzi!

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Nie mam, ciągle szukam! Zarówno afrodyzjaku, jak i kogoś, kogo będę nim „czarować”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz