Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Sylwia Majcher Sylwia Majcher

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Sylwia Majcher

Sylwia Majcher  - dziennikarka, współtwórczyni bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz autorka książki pt. "Gotuję, nie marnuję" propagującej kuchnię zero waste, opowiedziała nam o swoich kulinarnych inspiracjach i traumach, smakach dzieciństwa oraz trikach na codzienne przygotowywanie posiłków.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 18 stycznia 2019 08:11
Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Bez jedzenia życie nie ma smaku!

Gdybym była produktem spożywczym, byłabym…

Gruszką. Owocem ze sporym potencjałem, który sprawia intrygujące niespodzianki.

Gdybym była knajpą, byłabym…

streetfoodowym barem naturalnie wtopionym w sezonową i lokalną przestrzeń.

Smak mojego dzieciństwa to…

Zupa owocowa z kluskami i placek drożdżowy.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Ukraina. Zazdroszczę naszym sąsiadom dumy z narodowej tradycyjnej kuchni, tego, że wszędzie serwują obłędny barszcz i syrników.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe...

Ameryka Południowa i jej intensywność oraz kolory na talerzu. Ponadto Sycylia, gdzie trwa nieustający festiwal street food na każdym rogu oferujący totalne i szczere zaskoczenia.

Moje kulinarne guru to…

Babcia Stasia, która mistrzowsko żonglowała składnikami, niczego nie marnowała, robiła najlepszy ser i nie bała się eksperymentów w postaci pizzy z wiśniami. Massimo Bottura, Dan Barber i Aleksander Baron za szacunek do jedzenia i niesłabnący apetyt, by się dzielić dobrymi smakami.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Zupa dahl z czerwonej soczewicy.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Ceviche. Poznałam rybę i owoce morza w zupełnie innej odsłonie. Cytrusowa marynata udowodniła mi, że te składniki bez obróbki termicznej potrafią kusić wyrazistością i lekkością. W sprawie ceviche przepadłam totalnie, eksperymentuję z dodatkami i stawiam kultowe danie Ameryki Południowej na polskim wigilijnym stole.

Moja największa kulinarna trauma to…

Balut – kaczy embrion i bycze jądra.

Nigdy nie zjem...

W kuchni nie składam takich kategorycznych deklaracji. Zbyt dużo podróżuję, by mieć w planie ograniczenia. Świat smakuję przez jedzeniowy pryzmat, choć czasami zaliczam porażki.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Czosnku i dobrego oleju. Ten duet jest zapowiedzią dalszego ciągu.

Żywność kupuję...

Wszędzie, najchętniej na targach. Wiem, skąd pochodzi jedzenie, sypkie produkty wybieram bez opakowań. Lubię pogadać ze sprzedawcami i tymi, którzy produkują wartościowe produkty.

Dziś na śniadanie jadłam...

Kaszę jaglaną z konfiturą z wiśni, doprawioną sokiem z rokitnika. Zimą jadam ją niemal codziennie, prewencyjnie, bo genialnie wspiera odporność.  

Miasto, w którym uwielbiam jadać to...

Londyn. Rozkoszny tygiel, który karmi wszystkie zmysły.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłabym turyście z zagranicy to...

Bigos. Mieszają się w nim kiszonki – nasz rodzimy superfoods, rzadko używane gdzie indziej leśne grzyby oddające dominująco swój aromat i słodycz suszonych śliwek. Podkręcony lubczykiem maluje wyrazisty obraz Polski na talerzu.

Mój kulinarny afrodyzjak to...

kolendra, seler i szparagi. W dowolnym mariażu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.