Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Tomasz Królikowski! Tomasz Królikowski

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Tomasz Królikowski!

Autor: www.horecatrends.pl Data: 14 grudnia 2018 08:43

Tikka masala - potrawa, która zmieniła życie i podejście do kulinariów Tomasza Królikowskiego, szefa kuchni i doradcy kulinarnego! Sprawdźcie, jakie są jego kulinarne i gastronomiczne inspiracje!

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję żeby jeść ale z umiarem

Gdybym był produktem spożywczym, był(a)bym…

Jestem szalony, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić! Lubię wolne gotowanie pod każdym względem

Gdybym był knajpą, byłbym…

Małe cafe z krótkim menu, szczerym jedzeniem z elementami szaleństwa

Smak mojego dzieciństwa to…

Ciasto drożdżowe ze śliwkami lub domowe wyroby masarskie

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Codziennie coś nowego ale tak poważnie to koreańskie kimchi i kapusta

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Pierwsza tikka masala kiedy wyjechałem do pracy do Londynu w 2004

Moje kulinarne guru to…

Zdecydowanie comfort food i Jamie Olivier – to tak ogólnie za całokształt, ale bardzo lubię Marco Pierre White na jego pewność siebie

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Owsianka ale ja nigdy jej dokładnie nie pilnuję i pewnie dlatego zawsze inaczej smakuje

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Tikka masala i wszystkie inne odmiany curry. Przyprawy otworzyły mi bardzo głowę na nowe podejście do gotowania

Moja największa kulinarna trauma to…

Nie przeżyłem chyba największej jeszcze, ale kilka razy oceniono słabo moje jedzenie – nie było miło. Myślę, że jeśli zabierasz się do pracy z nastawieniem na 100 % to zawsze będzie „zwycięstwo”

Nigdy nie zjem...

Żywego mózgu zwierzęcego lub żyjącego seafood

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Dobrej oliwy

Żywność kupuję…

Wolno i często się zastanawiam czy to jest to!

Dziś na śniadanie jadłam/jadłem?

Owsianka z goji i pomarańczą

Miasto, w którym uwielbiam jadać to...

Trójmiasto, Warszawa, Poznań, Wiedeń, Londyn

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Śledzik z wódeczką, kawior z jesiotra, gulasz z dzika i makowiec

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Seler, trufla!

 

Tomasz Królikowski z kulinariami związany jest nieprzerwanie od ponad 20 lat. Swoją karierę zaczynał we włoskiej restauracji Villa Toscania w Wielkopolsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie. Później wyjechał do Wielkiej Brytanii, gdzie pełnił funkcję szefa kuchni w cenionych restauracjach. Po powrocie do Polski w 2013 objął stanowisko Chefa w Bistro Słony. Obecnie prowadzi zajęcia Akademii Cook Up razem ze znanymi w kucharskim fachu ucząc od podstaw teorii i w praktyce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz