Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Vienio! fot. facebook.com/vienioetos

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Vienio!

Nasze dzisiejsze menu przygotował Piotr Więcławski, znany bardziej jako Vienio. Stołeczny raper i współzałożyciel Molesty Ewenement. Gdy nie jest w studio lub na scenie, to gotuje. A kucharz z niego temperamentny. Nam opowiedział m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach, smakach dzieciństwa i afrodyzjakach. Przygotujcie się na ostre smaki.

Autor: JS/horecatrends.pl Data: 14 czerwca 2019 10:24

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Zdecydowanie obie opcje, bo żeby żyć, trzeba jeść, a nie można nie jeść i żyć (śmiech)

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Najprostsza opcja – wodą, ale tak naprawdę mógłbym być dobrym, zimnym browarem w kuflu z gęstą pianą zakotwiczonym w pubie.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Pizzerią. Piec w pizzerii stanowi serce, a serce musi być. Knajpa włoska jest dobrym przykładem, w której widać, gdzie to serce bije.

Smak mojego dzieciństwa to…

Zalewajka. Zupa gotowana przez moją babcię, później mamę a teraz przeze mnie. Biedna zupa składająca się z ziemniaków, grzybów i tego, co było akurat pod ręką. To wszystko zalane zakwaszoną mąką żytnią i obowiązkowo „ciapciando” z chleba do tego.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Danie z Syczuanu. Mapo tofu. Kupiłem suszoną fasolą, czarną chińską pastę doubanjiang z kiszonego bobu. Jest to bardzo charakterystyczna potrawa z Syczuanu. Kto nie jadł, nie ma pojęcia, jakie to wspaniale doznanie kulinarne.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Każda podróż jest taka, ale najbardziej Meksyk i wejście w ten świat kolorów, sals, smaków kolendry i innych. Niesamowite odkrycie.

Moje kulinarne guru to…

Mam dwóch. Pierwszy. Keith Floyd, słynny kucharz, który dostał zawału serca w restauracji w Soho. Zawsze mi się podobało jak mówił, że do przygotowania potrawy są potrzebne dwie butelki wina, z czego jedną wypije przed państwem, a z drugiej butelki troszkę doda do dania i resztę też wypije (śmiech).

A drugi to Anthony Bourdain. Uwielbiam obu panów, ich rozmowy, styl gotowania i bycia.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Nie ma takiego dania. Uważam, że kuchnia jest oparta na powtarzalności. Do konkretnej restauracji przychodzi się właśnie dlatego, że dnia powtarzają się i muszą za każdym razem smakować tak samo. Zawsze przyrządzam dania, które tak samo smakują. Jak chcę zrobić zupę szczawiową, to musi być ona zawsze tak samo dobrze kwaskowa.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Tacosy w każdej postaci.

Moja największa kulinarna trauma to…

Moja traumą było niejedzenie nabiału do 18. roku życia. Nie piłem mleka, nie jadłem serów i masła. I jednego dnia to się zmieniło. Ale traumą się to we mnie odbiło. Panie w przedszkolu śmiały się ze mnie, jak ścierałem masło z kanapki.

Nigdy nie zjem…

Nie jem mięsa i nie czuję za nim tęsknoty. Tak się przyzwyczaiłem już, że chyba do mięsa nie wrócę.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Wszelkiej maści sosów z całego świata, musztard, kasz, makaronów, ryżu, żeby wszystko można było później szybko przygotować, kupując do tego warzywa. Wtedy można podróżować po całej kuchni.

Żywność kupuję…

Na bazarach i bez folii. Staram się bezpośrednio pakować wszystko do torby.

Dziś na śniadanie jadłem...

Krabową zupę wietnamską bun rieu cua.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Oczywiście Warszawa. Wrocław, w którym odkrywam koreańskie knajpy. Na pewno Azja, Meksyk, Włochy. Nawet w Czechach potrafię się dobrze najeść, bo znam ich potrawy.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Idąc koło Śląska, polecam zjeść modrej kapusty z kluskami śląskimi i dobrym sosem mięsnym. To powinno smakować każdemu z Europy. Na pewno bigos i schabowy z żywcem i kapustą jak to się mówiło w czasach PRL-u.

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Dobre chilli.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.