Partner portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba

W kwestionariuszu horecatrends.pl gościmy kolejny duet: Zbigniewa Sonika oraz Rafała Zarębę. Pierwszy z nich jest szefem kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, drugi – szefem kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.

Autor: horecatrends.pl Data: 03 stycznia 2020 08:19

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Wspólnie uważamy, że jak każdy żywy organizm musimy jeść, żeby żyć, ale już to, co jemy, zależy tylko od nas. To właśnie my decydujemy o tym, czy każdy, chociaż najdrobniejszy, element dania będzie sprawiał, że aż chce się żyć, żeby jeść.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Każdy z nas jest indywidualnością, dlatego się różnimy: Rafał – wyrafinowaną Whisky z nutą wanilii i zestem z cytryny. Z kolei Zbigniew nie może się zaszufladkować do jednego produktu: cały czas staram się rozwijać i czerpać wiedzę z wielu źródeł, a co za tym idzie – inspiruję się wieloma produktami.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Tutaj ponownie się różnimy. Rafał utożsamia się z jedną z warszawskich knajp z 20-lecia międzywojennego, w której stołeczna śmietanka towarzyska zajadała się świeżymi ostrygami i popijała wino. Restauracja Zbigniewa zdecydowanie w swojej ofercie posiadałaby wyborne dania kuchni międzynarodowej. Byłby to lokal, w którym poza zróżnicowanym menu, można by spokojnie porozmawiać i wymieniać się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.

Smak mojego dzieciństwa to…

Są to dania, przygotowane przez najbliższych – dla Zbigniewa to niezapomniany do tej pory, przygotowany przez babcię zapach pieczonego sernika, w piecu opalanym drewnem, aromaty soków z malin i wiśni oraz dżem z agrestu, który z nią zbierał. Rafał z kolei pamięta pyszną i aromatyczną zupę ogórkową, słodkie placki z jabłkiem i … oranżadę!

Ostatnia kulinarna inspiracja?

Jako szefowie wyjątkowego miejsca, jakim jest Akademia Inspiracji, przede wszystkim czerpiemy natchnienie z niej! W codziennym życiu, tak naprawdę, na każdym kroku możemy napotkać inspirację kulinarną! Jedną z takich ostatnich to igły sosny, które Zbigniew stara się wykorzystywać zarówno do dań głównych, jak i deserów.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Mieliśmy różne doświadczenie życiowe. Dla Rafała nie zapomnianym okazał się objazd po Syrii: wiele miejsc, w których jadłem, teraz już nie istnieje! Dlatego przechowuję tak bardzo starannie te wspomnienia!

Chiny jako miejsce egzotyczne dla Europejczyków pod każdym względem jest dla Zbigniewa niemożliwe do zapomnienia! Kuchnia pełna mocnych aromatów, smaków, tak innych od naszych! Do końca życia nie zapomnę smaku i zapachu sfermentowanego tofu, którego zapach można było już rozpoznać z końca ulicy.

Kulinarne guru?

Przygoda z gotowaniem Zbigniewa zaczęła się od kulinarnego guru – Gordona Ramsay. To właśnie on zainspirował go w tym kierunku. Dla Rafała kulinarnymi guru są Wojciech Modest Amaro, Paul Bocuse oraz pierwszy w jego życiu szef, dzięki któremu zrozumiał on zawód kucharza – Artur Prątnicki.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

W przypadku Rafała to – duszone mięsa w gęsiarce: uwielbiam takie przygotowanie posiłków. Zawsze coś zmieniam i zawsze smakuje inaczej. Dla Zbigniewa to nie danie główne, a deser– mus czekoladowy, do którego za każdym razem dodaje inny składnik, szukając idealnego połączenia… i dalej szuka.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.