Partnerzy portalu
MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba

MENU główne, czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Zbigniew Sonik i Rafał Zaręba

W kwestionariuszu horecatrends.pl gościmy kolejny duet: Zbigniewa Sonika oraz Rafała Zarębę. Pierwszy z nich jest szefem kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, drugi – szefem kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie.

Autor: horecatrends.pl Data: 03 stycznia 2020 08:19

Zbigniew nie znalazł potrawy która, w jakiś znaczący sposób wpłynęła na jego życie: dobrze się czuję w różnych kuchniach, przygotowując różne potrawy! Prawie 30 lat temu, na fali otwierania się budek z wietnamskim jedzeniem w Warszawie, Rafał jadł notorycznie jedno danie – ryż smażony z kurczakiem: obsesyjnie chciałem odtworzyć je w domu. Jak mi się udało stwierdziłem, że zostanę kucharzem!

Największa kulinarna trauma?

Nie było w naszym życiu dużych kulinarnych traum! Były tylko dania, które musieliśmy przygotowywać wiele razy, zanim można było stwierdzić, że są idealne! Był także czas spędzony nad liczeniem food costu.

Nigdy nie zjem..?

Nie możemy powiedzieć, że nigdy czegoś nie zjemy. Jeśli produkt jest świeży, prawidłowo przygotowany, to nie mamy oporów przed próbowaniem. Uważamy, że powinno się spróbować wszystkiego. Jednak możliwe, że największy kłopot Rafał miałby ze zjedzeniem oka.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Oczywiście jak dla szefów kuchni nie może zabraknąć jedzenia, dobrej atmosfery, zaangażowania, zrozumienia i wzajemnego zaufania… a z resztą sobie poradzimy!

Żywność kupuję…

Świadomie! Szanujemy dobrych producentów, dlatego kupujemy tylko w miejscach, do których mamy zaufanie i wiemy, że jest ona doskonałej jakości!

Dziś na śniadanie jadłem?

Zbigniew smakował typowe poranne śniadanie – świeże kanapki. Rafał – chleb z białym serem, pomidorami, papryką i oliwkami.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Rafał zdecydowanie woli Londyn, miasto, które słynie z różnorodności smaków i zapachów łączonych na talerzach. Dla Zbigniewa jest to miasto, w którym najczęściej jada, czyli Kraków: uwielbiam smaki tradycyjne przeplatające się z nowoczesnością!

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Jeśli mowa o polskiej kuchni tradycyjnej, to tutaj możemy odpowiedzieć wspólnie – na pewno polecamy żurek! A jeśli będzie on na bazie kwasu chlebowego, z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem oraz kotletem schabowym… każdy się skusi!

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Dla Zbigniewa to zdecydowanie czekolada, którą stara się stosować nie tylko do słodkości i wypieków, ale i również do przystawek i dań głównych. Rafał z kolei rozsmakowuje się w kultowym stołecznym przysmaku – ostrygach. Można bowiem przygotować z nich przekąskę, której smak będzie iście królewski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.