Partnerzy portalu
MENU GŁÓWNE - kwestionariusz horecatrends.pl: Krzysztof Żurek, szef kuchni restauracji 3 Rybki fot. materiały prasowe

MENU GŁÓWNE - kwestionariusz horecatrends.pl: Krzysztof Żurek, szef kuchni restauracji 3 Rybki

Krzysztof Żurek - szef kuchni restauracji 3 Rybki w Hotelu Starym w Krakowie. Współpracuje z Limpolem jako ambasador marki VERA. Pasjonat dobrej kuchni i sportu. W latach 90. współtworzył miejsca, które na stałe wpisały się w kulinarną mapę Krakowa, Katowic, Wrocławia i Warszawy. Dziś opowiedział nam m.in. o swoich inspiracjach, smakach dzieciństwa i kulinarnych traumach.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 05 lipca 2019 08:04

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Żyję żeby jeść,  dobre jedzenie to moja praca i pasja.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Mąką i ziarnem. One są zawsze w kuchni obecne. Byłbym niezbędny.

Gdybym był knajpą, byłbym…

Miejscem, w którym pracuję - Restauracją 3 Rybki w Hotelu Starym w Krakowie. To mój drugi dom, miejsce wyjątkowe, tutaj spędzam większość swojego czasu.

Smak mojego dzieciństwa to…

Kwaśne mleko oraz świeża bułka pszenna z masłem i truskawkami posypana cukrem.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Restauracja Daniel w Nowym Yorku. Dwie gwiazdki Michelin. Menu degustacyjne, które tam jadłem zaskoczyło mnie. Było dla mnie czymś nowym choć z wykorzystaniem produktów i technik, które dobrze znam.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Chiny. W Pekinie prawie wszystko było dla mnie nowym doświadczeniem smakowym.

Moje kulinarne guru to…

Moja mama i Alfredo Chiocchetti - mój pierwszy wyjątkowy nauczyciel, wybitny kucharz, Włoch. Od niego w latach 90. zaczęła się moja kulinarna przygoda z nowoczesną kuchnią.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Barszcz czerwony, który wiosną i latem smakuje inaczej niż jesienią i zimą.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Grasica cielęca. W dzieciństwie karmiła mnie nią moja mama i jej nie znosiłem, a później jako kucharz odkryłem jej niezwykłe walory i do dzisiaj przyrządzam grasicę na wiele niezwykłych sposobów.

Moja największa kulinarna trauma to…

Marnotrawienie jedzenia. Zawsze mnie boli brak szacunku i nieekonomiczne podejście do produktów żywnościowych w mikro i makro skali.

Nigdy nie zjem...

Jestem kucharzem, więc muszę być otwarty na smaki i nowe przeżycia smakowe - nawet te najbardziej ekstremalne.

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Czystości i porządku. To dla mnie podstawa i punk wyjścia w mojej zawodowej codzienności.

Żywność kupuję…

Nie kupuję, zamawiam. Kieruję dużą restauracją hotelową, więc moje zamówienia są duże i powtarzalne. Po latach doświadczeń mam już stałą i niezawodną siatkę dostawców świeżych warzyw i owoców, ryb i mięs, lokalnych produktów oraz nowości produktowych. Mam też możliwość uprawiania własnego ogródka, z którego pochodzą miniaturowe warzywa, kwiaty i zioła.

Dziś na śniadanie jadłam?

Nie jadam śniadań.

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Nie ma takiego miasta - w każdym, w którym akurat jestem zawsze znajdzie się coś pysznego.

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Wiadomo – pierogi z wszelkimi możliwymi farszami i omastami!

Mój kulinarny afrodyzjak to… 

Wszelkie owoce morza. Bardzo lubię.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.