Partnerzy portalu
MENU główne - kwestionariusz Horecatrends.pl: Małgorzata Molska! Małgorzata Molska

MENU główne - kwestionariusz Horecatrends.pl: Małgorzata Molska!

Kucharka z zamiłowania, dziennikarka kulinarna, podróżniczka poszukująca smaków świata, stylistka potraw a także scenarzystka i producentka programów kulinarnych. Gastro kobieta-rakieta zdradza nam dziś swoje kulinarne inspiracje, ulubione smaki i zwyczajach związanych z jedzeniem.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 28 lutego 2020 08:09

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Kiedyś myślałam, że żyję po to, żeby jeść. Ten etap mam już chyba za sobą. Odkąd zostałam świadomą czterdziestolatką ;););) jedzenie traktuję jako sposób na dobre życie. Gotując i jedząc dbam o siebie, swoich bliskich i staram się dbać o wokół. Ale dbałość jest oczywiście nieodłącznie związana z …przyjemnością :)

Gdybym była produktem spożywczym, byłbym…

Nie chciałabym myśleć o sobie jak o produkcie spożywczym.

Gdybym była knajpą, byłabym…

Zawsze otwartą.

Smak mojego dzieciństwa to…

Ogórkowa mojej mamy gotowana na bazie kiszonych ogórków mojej babci z jej mokotowskiego ogrodu. I szczawiowa z dzikiego szczawiu własnoręcznie zrywanego na mazurskiej łące. Jesssuuu chcę ją!

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Ostatnio stale inspirują mnie warzywa. Codziennie na nowo.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

Sporo podróżuję i każdy wyjazd jest dla mnie odkrywaniem nieznanych smaków. Albo tych znanych, ale w ich organicznej formie. Ale chyba największym sztosem do tej pory jest dla mnie Korea. Koreańska kuchnia jest szalona - podejście Koreańczyków do smaku jest totalnie popieprzone. Nie wiem jak można jarać się fermentowaną płaszczką, której posmak amoniaku zostawia na podniebieniu na kilka godzin, ale już odlot kiszonej ostrygi wzniósł mnie na wyżyny totalnie pysznego zdziwienia. No i te owoce morza! Tak świeże, że ruszające się na talerzu, smakujące oceanem, naturą, takie prawdziwe…

Moje kulinarne guru to…

Chyba nie mam kulinarnego guru - obserwuję gastroświat i  inspiruje mnie wiele osobowości kulinarnych, szefów, wnikliwych dziennikarzy, bezkompromisowych krytyków. Lubię przyglądać się karierom. Ale przez lata kochałam się w Anthonym Bourdain’ie, fascynując się jego umiejętnością hedonistycznego opisywania świata z jednoczesnym szacunkiem do człowieka. Anthony zawsze będzie takim moim gastro rock star.

Danie, które często przyrządzam i za każdym razem smakuje inaczej…

Nie potrafię zachować powtarzalności w mojej kuchni. Zawsze mnie poniesie, cały czas szukam i nie jestem w stanie tego powstrzymać.  Jeśli pracuję nad recepturą, to proszę o pomoc moją mamę. Ona notuje, a potem odtwarza.

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Kocham pizzę, ale od jakiegoś czasu nie mogę jej jeść bo jestem uczulona na pszenicę. Także jak ulegnę pokusie (zazwyczaj będąc we Włoszech - no nie mogę nie ulec….) moje życie znacznie zmienia się na kilka dni ;);)

Moja największa kulinarna trauma to…

Krupnik. Nigdy go nie lubiłam i w przedszkolu wylałam zawartość talerza na dywan, żeby nie musieć jeść. Zarobiłam wtedy solidnego klapsa od wielce troskliwej pani przedszkolanki (nie pozdrawiam!) . Serio tak było!

Nigdy nie zjem..

6 lat temu zrezygnowałam z mięsa. Raczej już go nie zjem. Chociaż… „nigdy nie mów nigdy”;)

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.