Partnerzy portalu
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Globalny rynek pasty z ciecierzycy wart 812 mln USD 13 maja to Międzynarodowy Dzień Hummusu. Czym jest hummus i za co pokochało go miliony konsumentów na całym świecie/fot. shutterstock

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Globalny rynek pasty z ciecierzycy wart 812 mln USD

Hummus to śródziemnomorska pasta z ciecierzycy i tahini, stała się przekąską i przystawką dla milionów ludzi na całym świecie. Słynie z kremowej konsystencji, delikatnego smaku. 13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu.

Autor: MB Data: 12 maja 2022 22:22

Hummus - co to jest

Hummus świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, a także jako składnik, który wzbogaca smak innych potraw. Można w nim zanurzyć warzywa, chipsy, pitę i otrzymujemy smaczną przystawkę, a rozcieńczony oliwą z oliwek staje się oryginalnym zamiennikiem sosu. W sklepach spożywczych dostępnych jest mnóstwo gotowych wersji hummusu, w prosty sposób można go samodzielnie przyrządzić w domu. Wystarczy ciecierzyca, oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i pasta tahini. 

 

Hummus - historia pasty z ciecierzycy i tahini

Kariera hummusu na światowych stołach trwa w najlepsze. Ta niepozorna potrawa, ma za sobą historię sięgającą tysięcy lat. Hummus należy do potraw, które cieszyły smakoszy w różnych częściach globu wiele tysięcy lat temu. Pastę z ciecierzycy widywano na stołach egipskich faraonów i rzymskich cesarzy. Zajadano się nią też w starożytnych Chinach. 

Międzynarodowy Dzień Hummusu przypada 13 maja. Po raz pierwszy obchodzono go w 2012 roku. Święto zostało stworzone przez Bena Langa po to, by celebrować pokarm, który zbliża ludzi z całego świata. Intencja wydawała się słuszna, biorąc pod uwagę fakt, że w 2008 roku wybuchł konflikt kulinarny nazywany potocznie wojną o hummus. Wówczas Liban i Izrael zaczęły się kłócić o to, kto jest prawdziwym twórcą dania opartego na ciecierzycy.

Dzisiaj dzień Hummusu świętuje się na całym Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej oraz w Europie i Stanach Zjednoczonych. To kulinarne świętowanie jest uzasadnione - przemawia za tym nie tylko smak hummusu, ale i wiele faktów odnoszących się do jego wartości odżywczych. 

Globalny rynek hummusu wyceniony na 812 mln USD

Według MarketWatch, globalny rynek hummusu w 2020 roku został wyceniony na 812 milionów dolarów i oczekuje się, że do końca 2026 roku osiągnie 1,023 miliarda dolarów. W Stanach Zjednoczonych jedna trzecia populacji regularnie spożywa pastę z ciecierzycy.

Światową karierę hummusu potwierdzają dane sprzedażowe popularnej platformy zakupowej Everli działającej we Włoszech, Polsce, Czechach i Francji. W 2020 roku ilość zamówień zawierających hummus wzrosła na wszystkich tych rynkach o 532% w porównaniu z 2019 rokiem, a w roku 2021 wzrosła o kolejne 50%. W 2021 roku klienci Everli wydali na hummus blisko 330 tysiące złotych (70 tysięcy euro). W samej Polsce, mogli oni wybierać spośród niemal 150 produktów z kategorii "hummus", a także kupić składniki niezbędne do przyrządzenia go samodzielnie - ciecierzycę i pastę tahini.

Hummus zmienia nawyki żywieniowe

Podjadanie pasty z ciecierzycy może pomóc w walce z pokusą spożywania deserów ciągu dnia. Z badań wynika, że osoby, które jadły hummus po południu, miały o 20% mniejsze prawdopodobieństwo zjedzenia deseru wieczorem. Jeśli więc hummus potrafi ograniczyć pociąg do słodyczy, to jest to argument za tym, by częściej po niego sięgać. Takiego zdania są też naukowcy. Badanie z 2014 roku opublikowane w Journal of Nutrition and Food Sciences wykazało, że ludzie, którzy jedli ciecierzycę i hummus, byli o 53% mniej narażeni na otyłość. Osoby regularnie jedzące hummus miały też niższy wskaźnik masy ciała i obwód talii w porównaniu do osób, które po niego nie sięgały. 

Hummus - jakie ma wartości odżywcze

Ciecierzyca, która jest podstawą hummusu jest doskonałym roślinnym źródłem białka i ma korzystny wpływ na regenerację organizmu. Hummus dostarcza blisko 8 gramów białka na porcję, dzięki czemu stanowi doskonały zastrzyk energii w południe, który może pomóc uniknąć przejadania się w ciągu dnia. Badanie przeprowadzone w 2019 roku w Frontiers in Nutrition wykazało, że 100-gramowa porcja ciecierzycy zapewnia 60 do 75% sugerowanego dziennego spożycia błonnika prebiotycznego.

Hummus zawiera także niezbędne minerały, takie jak żelazo i magnez, które są doskonałym źródłem kwasu foliowego (klucza do syntezy i naprawy DNA), witamin z grupy B i cynku. Ten ostatni jest korzystny dla funkcji odpornościowej i metabolizmu. Na liście minerałów obecnych w hummusie znajduje się również wapń, który jest niezbędny dla wzmacniania kości i dobrego funkcjonowania układu nerwowego.

Hummus powinien zawierać tahini - składnik pozyskiwany z nasion sezamu. Nasiona sezamu zawierają wysoki poziom witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz w walce z wolnymi rodnikami i jest korzystna w utrzymaniu tkanki nabłonkowej. Nasiona sezamu pomagają z kolei zmniejszyć stan zapalny w organizmie poprzez redukcję IL-6 i CRP, które mogą być wysokie w chorobach zapalnych, takich jak zapalenie stawów. 

Hummus cieszy nas swoją kremową konsystencję dzięki używanej do jego przyrządzania  oliwie z oliwek. Badania pokazują że dieta bogata w oliwę  zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca i innych schorzeń. Każde 10 gramów (około 2 łyżeczek) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia spożywanych dziennie zmniejsza ryzyko choroby  serca o dodatkowe 10%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.