Partnerzy portalu
Międzynarodowy Dzień Hummusu wielkie święto wegan 13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu/ fot. shutterstock

Międzynarodowy Dzień Hummusu wielkie święto wegan

Autor: www.horecatrends.pl Data: 13 maja 2021 09:00

13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Polacy i świat dosłownie zwariowali na jego punkcie i to nie tylko od  święta.

13 maja to święto wegan i nie tylko. To Międzynarodowy Dzień Hummusu. Czym jest hummus i dlaczego go kochamy?

Słowo hummus pochodzi od tureckiego humus, oznaczającego „puree z ciecierzycy”.

Hummus to pasta z ciecierzycy, która ma korzenie na Bliskim Wschodzie. Wszędzie smakuje trochę inaczej, ma inną konsystencję, więcej lub mniej Tahini.

Hummus to tzw. "comfort food" - nie tylko dla wegan i wegetarian ale również dla wszystkich konsumentów.

Międzynarodowy Dzień Hummusu - święto wegan

Łatwość w przygotowaniu i wszechstronność podania tego dania sprawiły, że tę przekąskę coraz szerzej zaczęto używać w restauracjach oraz coraz częściej produkować w dużych zakładach spożywczych. I mimo, że na polskim rynku spożywczo-gastronomicznych hummus jest obecny już od ładnych kilku lat, nadal nie traci na popularności.

Hummus przepis idealny

Ciecierzyca zawiera dużo białka, co jest niezwykle ważne w kuchnie wegańskiej.

Dla wegan hummus jest "świętością" i jedną z podstaw menu. Marta Dymek z Jadłonomii jest zdania, że "jak ma się hummus to się nie zginie".

A jeśli brakuje Wam czasu na przyrządzanie domowego hummusu - nic straconego - oferta sklepowa w tym kontekście jest coraz szersza i smaczniejsza.

Hummus staje się coraz popularniejszy na półkach sklepowych. Trafia nie tylko do małych sklepów ze zdrową żywnością, lecz także do największych sieci handlowych. Można go znaleźć w lodówce, ale także na półkach w zakonserwowanych słoikach. 

Hummus - jakie ma właściwości

Hummus sprzyja odchudzaniu, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, jest idealnym elementem diety odchudzającej.

Hummus pomaga kontrolować poziom cukru. Przekąska ta jest bogata w białko i węglowodany złożone - więc na dłużej daje uczucie sytości i nie powoduje skoku cukru we krwi.

Hummus zapobiega anemii. Główny składnik hummusu, ciecierzyca, jest doskonałym źródłem żelaza w diecie, a także zawiera umiarkowane ilości witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo.

Hummus wpływa na układ krwionośny. Jest świetnym źródłem witaminy K.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz