Partner portalu
Ministerstwo rolnictwa przygotowało konkurs "Kiedy gotuję, to nie marnuję" Ministerstwo rolnictwa przygotowało konkurs "kiedy gotuję, to nie marnuję", fot. unsplash

Ministerstwo rolnictwa przygotowało konkurs "Kiedy gotuję, to nie marnuję"

Ministerstwo rolnictwa zachęca do udziału w konkursie kulinarnym "Kiedy gotuję, to nie marnuję". Chodzi o wykorzystywanie jedzenia np. pozostałego z innych posiłków. Zgłoszenia trzeba przesłać do 17 maja br.

Autor: PAP Data: 28 kwietnia 2020 13:25

"Wszystkich miłośników gotowania zachęcamy do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi: "Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję". Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Nagrody czekają!" - czytamy na stronie resortu rolnictwa.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w regulaminie. Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie organizatora: folkodnowa.pl/.

Jak wyjaśnia ministerstwo, "Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję" - to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku.

Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs patronatem honorowym.

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi powstał w październiku 2019 r. w wyniku połączenia z Centralną Biblioteką Rolniczą w Warszawie. W kwietniu została powołana Rada Programowa Instytutu, na jej czele stoi była premier Beata Szydło. Instytut zajmuje się badaniami nad historią polskiej wsi i promocją tego wszystkiego, co wieś wniosła i wnosi do życia narodu.

Instytut włączył się też w projekt "kanon kuchni polskiej, polskie kulinarne dziedzictwo", którego celem jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.